Antibakteriální bambusový úplet

Vytvořeno13.11.2020

Hledáte jedinečný úplet, který bude příjemný?

Pak nesmíte přehlédnout bambusový úplet. Pojďme si společně tento přírodní zázrak představit a zjistit jeho jedinečné vlastnosti.

Už název nám napovídá, že bambusový úplet je přírodním materiálem z divoce rostoucích bambusů, které nejsou zatíženy chemickým ošetřením a stává se z nich ekologicky šetrný materiál, který nezatěžuje životní prostředí.

Jak pracovat a starat se o bambusový úplet

Bambusový úplet je skvělým materiálem pro šití, a to zejména pro výrobu pohodlných a měkkých oděvů. Jeho pružnost a příjemný pocit na pokožce jsou ceněny návrháři i zákazníky po celém světě.

  • Jak šít bambusový úplet

Při šití bambusového úpletu je důležitá správná volba nástrojů. Pro jehly je ideální volbou balené jehly pro úplet, které jsou dostatečně ostré na prořezání úpletu, aniž by jej poškodily. Co se týče nití, doporučujeme polyesterové niti pro jejich odolnost a pružnost. Kvalitní šicí stroj s nastavitelnou délkou a šířkou stehu je také nezbytností.

  • Zpracování bambusového úpletu

Bambusový úplet je poměrně snadno zpracovatelný materiál, i když vyžaduje několik specifických technik. Při stříhání je důležité používat ostré nůžky, aby byly okraje čisté a hladké. Při šití je důležité používat stehy, které jsou dostatečně pružné, aby se přizpůsobily pružnosti úpletu. Lepení bambusového úpletu se obecně nedoporučuje, protože to může poškodit jeho strukturu a kvalitu.

  • Praní bambusového úpletu

Bambusový úplet je nejlepší prát na jemném cyklu s mírným pracím prostředkem. Teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů Celsius, aby se zabránilo zbytečnému stahování a ztrátě tvaru.

  • Žehlení bambusového úpletu

Bambusový úplet lze žehlit na nízké až střední teplotě. Doporučuje se používat páru pro uhlazení vrásek a udržení jeho měkkosti. Při žehlení je důležité použít podložku nebo ochranný kryt, aby se zabránilo přímému kontaktu s horkou žehličkou.

  • Sušení bambusového úpletu

Sušení bambusového úpletu je proces, který je třeba řídit s opatrností. Bambusový úplet by měl být sušený přirozeně a rovně, aby se předešlo ztrátě tvaru a zbytečnému stahování. Sušičku je možné použít, ale na nízkou teplotu a jemný cyklus. Venkovní sušení je také vhodné, ale je třeba vyhnout se přímému slunci, které by mohlo úplet vyblednout.

  • Skladování bambusového úpletu

Pokud jde o skladování oděvů z bambusového úpletu, je důležité udržovat je v suchém a dobře větraném prostředí. Bambusový úplet by měl být složený, nikoli pověšený, aby se předešlo protahování. K ochraně proti škůdcům můžete použít vůni cedru nebo levandule, které jsou přírodními odpuzovači moly.

Ekologický dopad výroby bambusového úpletu

Bambusový úplet je často považován za ekologickou alternativu k tradičním textilním materiálům. Bambus jako rostlina je vysoce udržitelný zdroj, protože rychle roste, nevyžaduje velké množství vody nebo pesticidů a je schopen regenerovat z vlastního kořenového systému bez potřeby nové výsadby.

Když se podíváme na recyklaci, bambusový úplet může být komplikovanější. Zatímco bambusová vlákna jsou biodegradabilní, procesy používané k jejich přeměně na tkaninu často zahrnují chemické látky, které mohou ovlivnit recyklovatelnost konečného produktu. Je důležité vyhledávat úplet z bambusu, který byl zpracován co nejméně chemicky, aby se minimalizoval dopad na životní prostředí.

Etika a sociální odpovědnost v produkci bambusového úpletu

Při výběru bambusového úpletu je také důležité zvážit etické aspekty jeho výroby. To zahrnuje pracovní podmínky lidí, kteří se podílejí na výrobě bambusových vláken a úpletu. Hledání značek, které podporují spravedlivý obchod (fair trade), může pomoci zajistit, že pracovníci dostávají spravedlivou mzdu a pracují v bezpečných a zdravých podmínkách.

Kromě toho, některé značky nabízejí bambusový úplet, který je označený jako "cruelty-free" nebo "vegan". To znamená, že při jeho výrobě nebyla využita žádná zvířata a nebyla jim způsobena žádná újma. Toto je další aspekt, který je dobré zvážit při výběru bambusového úpletu.

Pokud máte citlivou pokožku, různé kožní alergie, nebo na vašem prvním místě je komfort, bambusový úplet je novým materiálem vhodným pro vás. Antibakteriální účinky bambusového úpletu, který dobře odolává bakteriím si snadno dokáže poradit s veškerými zápachy, které neutralizuje. Antibakteriální účinky bambusového úpletu nejsou jediné skvělé vlastnosti, které tento materiál v sobě skrývá.

Mezi další vlastnosti patří prodyšnost, termoizolační funkce, která v létě sníží teplotu až o 3°C a k tomu pohltí až 90% UV záření. Bambusový úplet má vysokou absorpci vlhkosti zapříčiněnou mikroskopickými otvory vzniklými křížením vláken a pod tuto zmíněnou vlastnost porovnáme s oblíbenou bavlnou, bambus nám zvítězí. Jeho absorpce vlhkosti je až 4x větší než u zmíněné bavlny.

Souhrná tabulka vlastností

VlastnostSlovní hodnoceníIntenzita (1-5)
Pocit na omak jedinečně měkký a hladký 5
Savost, absorbce vynikající savost 5
Hmotnost a hustota lehký materiál s jemnou strukturou 5
Estetický dojem přirozený, svěží a luxusní vzhled 4
Tvarová stálost, pružnost dobrá pružnost a tvarová stálost 4
Odolnost vůči plísni a bakteriím vysoká odolnost vůči bakteriím a plísním 4
Barevná stálost středně dobře udržuje barvu 3

 

 

Co si ušít z bambusového úpletu?

Přírodní lesk splývavých bambusových úpletů oceníme na šatech, trikách, tílkách, nebo spodním prádle. Elegantní vzhled snadno podtrhneme zajímavým střihem, který z obyčejného kousku v šatníku dokáže vytvořit model hodný módních přehlídek.

Letní maxi šaty

Bambusový úplet je ideální volbou pro letní maxi šaty. Je lehký, prodyšný a má krásný lesklý vzhled, což přidává k eleganci tohoto druhu oděvu. Viskóza je další oblíbený materiál pro letní šaty. Je lehká, má krásný lesk a dobře drží tvar, což z ní dělá perfektní volbu pro elegantní letní oděv.

Letní sukně

Bambusový úplet je skvělý materiál pro letní sukně. Je lehký, měkký na dotek a prodyšný, což přispívá k pohodlí během horkých letních dní. Hedvábí je další oblíbený materiál pro tento druh oděvu. Jeho luxusní vzhled a hladkost na dotek dělají z hedvábí jedinečný materiál pro letní sukně.

Halenka s krátkými rukávy

Bambusový úplet je skvělý materiál pro halenku s krátkými rukávy. Je měkký, lehký a prodyšný, což je ideální pro letní měsíce. Satén je další oblíbený materiál pro halenky. Jeho lesklý vzhled a hladký povrch přidávají halenkám luxusní vzhled.

Nátělník na jógu

Bambusový úplet je ideální pro nátělníky na jógu, jelikož je měkký, prodyšný a má vynikající odolnost proti potu. Elastan je další oblíbený materiál pro tento druh oděvu. Jeho pružnost a schopnost udržet tvar i při intenzivním cvičení z něj činí skvělou volbu pro sportovní oblečení.

Pohodlné kalhotky

Bambusový úplet je ideálním materiálem pro pohodlné kalhotky, díky jeho měkkosti a prodyšnosti. Bavlna je však další oblíbený materiál pro tento druh oděvu. Bavlna je odolná, absorbuje vlhkost a je hypoalergenní, což z ní dělá dobrou volbu pro intimní oblečení.

Pohodlné pánské slipy

Stejně jako u kalhotek je bambusový úplet skvělým materiálem pro pohodlné pánské slipy. Je měkký, prodyšný a hypoalergenní, což je ideální pro citlivou pokožku. Bavlna je i zde častou alternativou, díky své odolnosti a schopnosti odvádět pot od těla, což z ní dělá komfortní volbu pro pánské spodní prádlo.

Plavky (jako podšívka)

Bambusový úplet je skvělou volbou jako podšívka pro plavky, jelikož je měkký, prodyšný a má vynikající odolnost proti vlhkosti. Polyamid je však také často používán v plavkách. Je to velmi odolný materiál, který dobře odolává chlóru a slané vodě, což z něj dělá dobrou volbu pro oděvy, které jsou často vystaveny náročným podmínkám.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení