Bavlněný úplet s certifikátem pro děti do 3 let

Vytvořeno02.05.2019

Bavlna je plodinou se širokým využitím, kterou bez povšimnutí používáme dnes a denně. Každé ráno a večer sáhneme po odličovacím tampónu, vatových tyčinkách a obličej utřeme klasickým bavlněným ručníkem z vaflové, nebo froté látky. Poté si oblečeme triko, šaty, nebo sukni z bavlněné látky a vyrazíme do práce.

V poslední době všude slyšíme o BIO organické bavlně, která se vyznačuje jedinečnými vlastnostmi nejen při nošení, ale i při jejím pěstování, které chrání naši přírodu a ona si to zaslouží. Pojďme si dnes společně bavlnu trochu představit a zjistit veškeré její výhody, které tato látka skrývá.

Jak se pěstuje bavlna s certifikátem

První velký rozdíl už můžeme zaznamenat v přípravě půdy pro pěstování bavlny, které musí splňovat standarty a normy pro ekologické zemědělství. Tyto standarty nepovolují pěstování při užití syntetických hnojiv, pesticidů a geneticky modifikovaných plodin, ale místo těchto látek je používán hnůj, kontrolovaný biologický škůdce a hlavně střídání půdy po třech letech, aby si půda odpočla a bavlna měla nejvyšší kvality.

Mezi další rozdíly v pěstování klasické bavlny a bavlny je menší spotřeba vody, která je u klasické bavlněné látky 3500 litrů na 0,5 kg bavlny. Další důležitý rozdíl je snížení uhlíkové stopy a ochrana půdy před celkovou devastací.

Bavlněný úplet je často spojen s etickými pracovními podmínkami. Pěstitelé bavlny a výrobci látek jsou často podporováni spravedlivými cenami a dobrými pracovními podmínkami, včetně důstojné mzdy a bezpečných pracovních podmínek.

Tento materiál je také často spojen s fair trade praxí, která zahrnuje spravedlivé ceny pro pěstitele a výrobce, stejně jako sociální a ekonomický rozvoj pro pěstitele bavlny a jejich společnosti.

Výroba bavlněného úpletu je také cruelty-free, což znamená, že při pěstování bavlny a výrobě látek nejsou týrána žádná zvířata. To je důležité pro mnoho spotřebitelů, kteří hledají etické a udržitelné možnosti při nákupu oděvů a domácích textilií.

Vlastnosti bavlny s certifikátem

Klasická bavlněná látka se vyznačuje několika vlastnostmi, na které nedáme dopustit. Mezi tyto vlastnosti patří savost materiálu, její příjemný omak, hřejivost způsobená tvarem vláken a rychlém schnutí na sluníčku, které může mít negativní vliv na barvy látek. Bavlna tyto vlastnosti rozšířila o své, které u bavlny nenalezneme, nebo pouze okrajově. Mezi tyto vlastnosti patří větší odolnost v pevnosti oproti klasické bavlně, vyšší prodyšnost co umožňuje pokožce lépe dýchat a hlavní výhodou je vhodnost pro citlivé pokožky a malé děti.

Složení bavlny s certifikátem

Důležité je i složení u bavlny, které musí odpovídat přísným kritérium stanovených certifikáty, které nařizují, že BIO bavlna musí nejlépe obsahovat 100% bavlny, nebo maximálně 95% bavlny a 5% elastanu.

Jak šít bavlněné úplety a starat se o ně

Bavlněný úplet je materiál, který je milovaný švadlenami na celém světě. Jeho pohodlnost, pružnost a snadná údržba činí z bavlněného úpletu oblíbený materiál pro tvorbu mnoha typů oděvů.

  • Volba nástrojů pro šití bavlněného úpletu

Když se rozhodnete pracovat s bavlněným úpletem, je důležité mít správné nástroje. Při šití bavlněného úpletu jsou preferovány balené jehly pro šicí stroje, které minimalizují pravděpodobnost poškození materiálu. Co se týče nití, je nejlepší volbou polyesterová nit, která je odolná a elastická.

  • Zpracování materiálu bavlněný úplet

Při zpracování bavlněného úpletu je důležité dodržovat některé klíčové kroky. Při stříhání je dobré použít ostré nůžky, aby se zabránilo třepení okrajů. Při šití je doporučeno používat steh s nějakou mírou elasticity, aby se předešlo praskání švů. Lepení není obvykle doporučeno pro bavlněný úplet, jelikož to může ovlivnit jeho pružnost a komfort.

Údržba a zacházení s látkou bavlněný úplet

Bavlněný úplet je oblíbený pro svou snadnou údržbu a odolnost vůči opotřebení. Je však důležité sledovat několik základních pravidel, aby tento materiál zůstal v nejlepší kondici.

  • Praní bavlněného úpletu

Bavlněný úplet je možné prát v pračce na jemný program a s použitím šetrných pracích prostředků. Teplota by neměla překročit 40°C, aby se zabránilo smrštění a vyblednutí materiálu.

  • Žehlení bavlněného úpletu

Bavlněný úplet je možné žehlit na mírnou teplotu. Je důležité, aby žehlička nebyla příliš horká, což by mohlo poškodit vlákna. Pára může být použita pro uhlazení vrásek a podložka by měla být čistá a hladká, aby se předešlo přenosu nečistot na tkaninu.

  • Sušení bavlněného úpletu

Bavlněný úplet by měl být sušen přirozeně, pokud je to možné. Látka může být sušena na sušáku nebo na přímém slunci. Sušička může být použita, ale na nízkou teplotu a krátký čas, aby se zabránilo přílišnému smrštění a zkroucení tkaniny.

Jaké je využití 

Bavlna má široké využití na oblečení pro dospělé a děti každého věku, které mají velice citlivou pokožku, která si žádá velkou péči a pozornost. Příjemná a měkká bavlna je vhodná na trika různých střihů, šaty a sukně rozmanitých délek, nebo jednoduchá pyžama a spodní prádlo. Dětem z této báječné látky, která je šetrná k jejich pokožce a přírodě vytvoříte příjemná body, tepláčky, legínky, ale i čepičky, nebo nákrčníky. S bavlnou vymyslíte spoustu nových modelů co okouzlí na první pohled.

Kalhoty z bavlněného úpletu

Bavlněné úpletové kalhoty se stávají oblíbeným kusem oblečení pro každodenní pohodlí i pro sportovní aktivity. Bavlněný úplet je pro tento typ oděvu velmi oblíbený, protože je měkký, prodyšný a pohodlný pro pohyb. Ale na druhou stranu, kalhoty vyrobené z úpletového denimu, jsou také oblíbené díky jejich trvanlivosti a schopnosti zůstat stále módní.

Pohodlná košile z bavlněného úpletu

Košile z bavlněného úpletu jsou ideální pro domácí nošení, protože jsou lehké, pohodlné a mají přirozenou schopnost odvádět vlhkost z těla. Kromě bavlněného úpletu se však také často využívá len pro výrobu košil, který je obzvlášť oblíbený pro svou schopnost zachovávat chlad v teplém počasí.

Letní šaty z bavlněného úpletu

Letní šaty z bavlněného úpletu jsou oblíbené pro jejich měkkost, pohodlí a schopnost odvádět vlhkost, což je dělá ideálními pro horké letní dny. Na druhou stranu, šaty z hedvábí představují další populární volbu, protože hedvábí má luxusní pocit a má schopnost udržovat tělo chladné v horkém počasí a teplo v chladném počasí.

Nátělník pro každodenní nošení

Nátělníky z bavlněného úpletu jsou pohodlné a prodyšné, což je činí ideální volbou pro každodenní nošení. Alternativou je viskóza, která je také měkká a prodyšná a navíc má lehký lesk, což dodává nátělníku elegantní vzhled.

Bavlněné kalhotky

Bavlněné kalhotky jsou jedny z nejpohodlnějších a nejoblíbenějších, díky jejich prodyšnosti a pohodlí, které bavlněný úplet poskytuje. Nylon je však také oblíbený materiál pro kalhotky, díky své lehkosti, rychlému schnutí a hladkému pocitu na pokožce.

Bavlněné pánské slipy

Slipy z bavlněného úpletu jsou oblíbené pro jejich pohodlí a schopnost pohlcovat vlhkost, což z nich dělá ideální volbu pro každodenní nošení. Modal je však další oblíbený materiál pro pánské spodní prádlo, protože je extrémně měkký, prodyšný a odolný vůči srážení.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení