Dekorační látky vdechnou nový život všem dekoracím

Vytvořeno07.08.2019

Léto je v plném proudu a pokud stále přemýšlíte, zda se pustit do obnovy starých povlaků a potahů na venkovním sedění, je nejvyšší čas zasednout k šicímu stroji, sešlápnout pedál a pustit se do toho.

Jaké máme druhy dekoračních látek

Dekorační látky v klasické režné barvě nadchnou milovníky přírodních barev, které jsou s jemnými potisky v tlumených barvách. Tlumené barvy na geometrických tvarech, nebo tropických listech lze snadno zkombinovat s jednobarevnými dekoračními látkami v široké škále barev se lněným vzhledem, který podtrhne přírodní vzhled každé nové dekorace.

Dekorace v jasných sytých barvách rozzáří každý interiér a dekorační látky s digitálními potiskem budou pravou volbou na tyto dekorace. Digitální potisk na dekoračních látkách zajišťuje vysokou kvalitu tisku s jedinečnou stálobarevností při dlouhodobém používání.

Co ušít z dekoračních látek

Dekorační látky nemají pouze využití na dekorační účely do interiérů a exteriérů. Sáhněte po nich i když chcete zahodit všechny igelitky a pořídit si tašku, která zvládne odnést i velký nákup pro celou rodinu a cestou se nezničit.

Dekorační látky vypadají fantasticky i na oděvech a takové sako, kabátek, nebo skládaná sukně z dekorační látky bude nádherně držet zvolený tvar na vybraného modelu.

Kombinace dekoračních látek: vytváření harmonie v designu

Kombinování různých dekoračních látek může vytvořit jedinečné a působivé výsledky. Při hledání dokonalé kombinace je třeba vzít v úvahu několik faktorů.

  • Kombinace dekoračních látek s dalšími materiály

Vytváření kontrastu nebo harmonie mezi barvami, texturami a povrchovou úpravou je klíčem k úspěšnému designu. Různé barvy mohou evokovat různé nálady a mohou změnit celkový dojem z finálního produktu. Textura látky ovlivňuje, jaká je na dotek a jak vypadá. Například hladký saténový materiál může vytvořit jiný efekt než hrubší bavlněný materiál. Povrchová úprava může ovlivnit jak vzhled, tak funkčnost materiálu. Například, látka s voděodolnou úpravou může být vhodná pro venkovní dekorace.

  • Použití dekoračních látek na oděvech

Dekorační látky se mohou použít v oděvnictví na celou řadu způsobů, včetně vrstvení, doplňování detailů a přidávání dekorací. Vrstvení látek může vytvářet hloubku a zajímavost v oblečení. Detaily jako jsou lemy, manžety nebo klopy mohou být zdůrazněny použitím kontrastní látky. Dekorace, jako jsou stuhy, šňůrky, mohou přidat další ozdobný prvek.

Složení dekoračních látek

Veškeré dekorační látky jsou pevným materiálem, který je ve složení 100% bavlna, nebo 80% bavlna a 20% polyester tkané v pevné plátnové vazbě. Díky svému složení a vazbě z dekoračních látek zvládne šít i úplný začátečník.

Jak šít a starat se o dekorační látky

Materiály jako jsou bavlna a polyester jsou populární volbou pro šití díky jejich výborným vlastnostem. Jejich pevnost, odolnost a všeobecná lehkost z nich dělají ideální materiály pro širokou škálu projektů.

Při šití dekoračních látek z bavlny a polyesteru je důležitá správná volba nástrojů. Pro šití těchto materiálů je nejlepší použít jehly střední velikosti. Co se týče nití, doporučuje se polyesterové nitě pro většinu projektů, protože jsou silné a odolné. Při výběru šicího stroje není nic konkrétního, na co byste měli dát pozor, protože většina moderních strojů je přizpůsobena na práci s těmito materiály.

  • Zpracování materiálu při šití dekoračních látek

Při zpracování materiálu bude třeba dodržet několik důležitých kroků. Před stříháním je vždy důležité tkaninu vyprat a vyžehlit, aby se eliminovala jakákoliv srážlivost. Při šití se snažte vždy udržovat rovnoměrný šev a nedělejte příliš mnoho přešití, což by mohlo tkaninu poškodit.

Údržba a zacházení s dekoračními látkami

Údržba látek z bavlny a polyesteru je relativně jednoduchá, ale stále vyžaduje pozornost k několika klíčovým aspektům.

  • Praní látek z bavlny a polyesteru

Praní těchto látek vyžaduje specifický postup. Doporučuje se prát v chladné vodě s použitím jemného pracího prostředku. Horká voda může způsobit smrštění.

  • Žehlení látek z bavlny a polyesteru

Žehlení dekoračních látek z bavlny a polyesteru by mělo být provedeno s opatrností. Bavlna je odolná vůči vyšším teplotám, ale polyester může při vysokých teplotách tavit. Proto se doporučuje nastavit žehličku na střední teplotu. Použití páry může pomoci odstranit záhyby, ale měli byste se vyhnout přímému kontaktu s horkou plochou žehličky, aby nedošlo k poškození polyesterových vláken. Jako podložka by měla být použita žehlicí prkno nebo jiný vhodný materiál, který umožní rovnoměrné rozložení tepla.

Jak se vyrábí dekorační látky

Výroba a zpracování dekoračních látek z bavlny a polyesteru

Výroba dekoračních látek, jako jsou bavlna a polyester, je komplexní proces, který zahrnuje řadu kroků od získání surovin až po finální zpracování.

  • Suroviny a zdroje pro výrobu látek z bavlny a polyesteru

Bavlna je přírodní materiál, který se získává z rostliny bavlníku. Polyester je na druhé straně syntetický materiál, který se vyrábí z ropy. V dnešní době se také stále více používá recyklovaný polyester, což je skvělá alternativa, která pomáhá snižovat náš ekologický dopad.

  • Výrobní procesy látek z bavlny a polyesteru

Výroba dekoračních látek z bavlny a polyesteru může zahrnovat různé procesy, včetně tkaní, pletení a výroby netkaných textilií. Tkaní a pletení jsou tradiční metody, které se používají na vytváření látek s určitou strukturou a pružností. Netkané textilie jsou vytvořeny propojením vláken bez použití nití, což dává výsledné látce jedinečné vlastnosti.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení