Kolová sukně: návod, jak si ušít a vytvořit střih.

Vytvořeno25.06.2021

Společně ušijeme kolovou sukni, která sluší každé postavě a je jedno, zda máte míry modelky nebo slovanské tvary. Delší varianta střihu kolové sukně krásně zamaskuje širší boky, větší stehna a zvýrazní pas.

Kolová sukně je univerzálním a nadčasovým kouskem, který se hodí pro různé příležitosti a situace. Můžete si vybrat z mnoha různých variant, které se liší střihem, materiálem, vzorem a barevností. Nezáleží na tom, zda máte zkušenosti se šitím nebo jste začátečník, kolová sukně je skvělým projektem.

V tomto článku se dozvíte, jak si ušít kolovou sukni pro různé příležitosti a situace, ať už jste začátečník nebo zkušený švadlena. Představujeme návod na ušití kolové sukně s GOTS certifikovanou látkou, tipy na využití zbytků látek pro originální doplňky a ozdoby, návrhy různých variant kolové sukně pro různé styly a účely. Ušití kolové sukně je zábavné, ekologické a šetrné k peněžence, takže se nebojte a pusťte se do toho!

Na kolovou sukni jsme si vybrali látku s GOTS certifikátem jejíž proces je nejen šetrný k přírodě, ale zajišťuje i férové pracovní podmínky. Střih sukně se skládá pouze ze dvou dílů, kterými je samotná sukně a pásek, proto je ideální i pro naprosté začátečníky, kteří se šicím strojem pouze oťukávají.

Na sukni budeme potřebovat:

1,5 m - bavlněný úplet - my jsme zvolili petrolejový bavlněný úplet GOTS

0,3 m - nápletu (opět jsme sáhli po nápletu GOTS, který barevně ladí k bavlněnému úplet)

špendlíky, jehly, střihový papír, křída, nůžky, lepící vlizelinový proužek

Návod na ušití kolové sukně:

1. Nejprve si narýsujeme střih sukně, který bude podle vašich rozměrů a požadované délky.

2. Na poskládaný bavlněný úplet si položíme střih, obkreslíme a přidáme si 1 cm na šev v pase a na zahnutí spodního okraje sukně. Z nápletu si ustřihneme pásek, který bude mít 2x výšku konečného pásku.

3. Náplet si složíme na polovinu a našpendlíme si ho lícem k líci sukně a celé sešijeme. Šít lze na speciálním šicím stroji, ale i na klasickém s použitím elastického stehu.

4. Na rub spodního okraje si nalepíme vlizelínový proužek pro zpevnění a zamezení nevzhledného točení spodního okraje.

5. Spodní okraj si začistíme, pomocí žehličky do rubu zahneme nechaný přídavek na šev a okraj ozdobně prošijeme.

Sukně je hotová a vidíte, žádná velká věda to nebyla. Pokud sukně padá v pase nebo se bojíte, abyste ji cestou neztratily, stačí do pasu vložit gumu a sukně se ze svého místa ani nehne. Máte doma malou princeznu? Ušijte sukni i pro ni, roztočte se spolu v trávě a v momentu si budete připadat jako v zámecké zahradě.

A co s přebytky látek?

Zkuste je využít pro originální doplňky a ozdoby, které zvýší atraktivitu a komfort vaší kolové sukně. Nabízíme několik návrhů v různých stylech.

Tradiční moravský styl:

  • Ozdobné krajky: Zbytky látek můžete využít k vytvoření tradičních moravských krajkových vzorů, které lze přišít na spodní okraj sukně.
  • Výšivky: Na sukni můžete ručně vyšít tradiční moravské motivy a vytvořit tak jedinečný kousek.
  • Stuhové mašle: Z látek si můžete vyrobit malé mašle, které lze připevnit na pásek sukně nebo na spodní okraj.

Moderní minimalistický styl:

  • Kontrastní lemy: Z přebytečných látek vytvořte úzké proužky, které přišijte na spodní okraj sukně jako kontrastní lem.
  • Kapsy: Do sukně můžete přidat skryté kapsy ze zbytků látek, které budou praktické a zároveň minimalistické.
  • Minimalistické aplikace: Vytvořte jednoduché geometrické motivy z látkových zbytků a přišijte je na sukni.

Klasický retro styl:

  • Ozdobné knoflíky: Z látek si můžete vyrobit knoflíky, které lze připevnit na pásek sukně nebo na spodní okraj.
  • Vlnité lemy: Vytvořte z látkových zbytků vlnité lemy a přišijte je na spodní okraj sukně pro retro vzhled.
  • Široké pásky: Z látek si můžete ušít široké pásky, které připevníte na sukni a zvýrazníte tak pas.

Romantický styl:

  • Květinové aplikace: Z látkových zbytků vytvořte malé květiny, které přišijte na sukni jako romantické ozdoby.
  • Korálky a perly: Na sukni můžete připevnit korálky nebo perly, které ji dodají romantický nádech.
  • Volány a mašle: Z látek si můžete vyrobit volány nebo mašle, které přišijte na spodní okraj sukně nebo na pásek pro romantický vzhled.

Nebojte se experimentovat a zkombinovat různé styly podle vaší fantazie a vkusu. Tím získáte nejen originální, ale také praktický kousek, který vás bude provázet v různých situacích a událostech. Kolová sukni můžete obléci na formální příležitosti i na neformální setkání s přáteli. Stačí ji vhodně doplnit a zvolit správné doplňky a máte vytvořený úžasný outfit.

Při výběru ozdob a doplňků myslete také na celkovou barevnou harmonii a udržujte rovnováhu mezi jednotlivými prvky. Méně někdy bývá více, takže se nesnažte přidat příliš mnoho ozdob najednou. Vyberte si ty, které nejlépe odpovídají vašemu stylu a osobnosti a nebojte se být kreativní.

Kromě ozdoby kolové sukně můžete zbytky látek využít i pro jiné účely, jako jsou doplňky na vlasy, šátky, brože nebo náramky. Tím získáte soubor ladících doplňků, které vytvoří dokonalý celek s vaší sukní.

Vytváření originálních a osobitých oděvů z přebytků látek je zábavné, ekologické a šetrné k peněžence. Navíc tak podpoříte udržitelnou módu a snižujete svůj dopad na životní prostředí. Při práci s látkovými zbytky můžete objevit nové techniky, materiály a inspirace, které vás posunou dál ve vašem šicím dovednostech a kreativitě. Tak neváhejte a pusťte se do toho!

Varianta snadného kolové sukně pro začátečníky

Kolová sukně s jednoduchým střihem je ideální pro začátečníky, kteří se chtějí naučit základy šití. Tato varianta sukně se skládá pouze ze dvou dílů – sukně a pásku, což zjednodušuje celý proces. Sukni můžete vyrobit z měkké a lehké látky, jako je bavlněná tkanina, která je snadno ošetřitelná a pohodlná na nošení.

Varianta složitější kolové sukně pro pokročilé

Pro zkušenější švadleny nabízíme variantu kolové sukně s více vrstvami a složitějším střihem. Tento typ sukně může být vyroben z odolnějších materiálů, jako je například plátěná tkanina nebo voděodolný materiál. Vrstvy sukně mohou být zdobeny různými technikami, jako je například aplikace, vyšívání, nebo sítotisk. Sukni můžete doplnit o kapsy, které zvýší její praktičnost a funkčnost.

Varianta asymetrické kolové sukně

Asymetrická kolová sukně je další možností, jak vytvořit zajímavý a moderní kousek. Tato varianta se liší v délce sukně, kdy jedna strana je delší než druhá. Tento střih dodává sukně neobvyklý a atraktivní vzhled. Asymetrickou sukni můžete vyrobit z lehké látky, jako je šifón nebo organza, které dodají sukně vzdušný a elegantní vzhled.

Varianta sukně s vysokým pasem

Sukně s vysokým pasem je další možností pro ty, kteří hledají originální a elegantní variantu. Vysoký pas zvýrazňuje štíhlost postavy a dodává sukně sofistikovaný vzhled. Tento typ sukně může být vyroben z různých materiálů, jako je satén, brokát nebo hedvábí, které dodají sukně luxusní a elegantní vzhled. Sukni můžete doplnit o ozdobný pásek nebo širokou stuhu, která bude ladit s barvou a materiálem sukně.

Varianta kolové sukně s více vrstvami

Vícevrstvá kolová sukně je další možností, která přidává do vaší sukně více textury a zájmu. Tato varianta zahrnuje vrstvení různých materiálů nebo barev, což vytváří bohatý a zajímavý vzhled. Vícevrstvá sukni můžete vyrobit z kombinace různých látek, jako jsou bavlna, hedvábí nebo organza, které spolu vytvářejí harmonický celek. Tento typ sukně je vhodný pro zvláštní příležitosti nebo večerní akce.

Varianta kolové sukně se zipem nebo knoflíky

Kolová sukně se zipem nebo knoflíky nabízí možnost přidání praktických a zároveň dekorativních prvků. Zip nebo knoflíky mohou být umístěny na zadní nebo boční části sukně a mohou být zdobeny různými materiály nebo aplikacemi. Tato varianta sukně je vhodná pro šicí nadšence, kteří mají zkušenosti s přidáváním zipů nebo knoflíků do svých projektů. Sukni můžete vyrobit z pevných materiálů, jako je plátno nebo kůže, které dodají sukně strukturovaný vzhled.

Varianta kolové sukně s volány

Kolová sukně s volány je romantická a hravá varianta, která dodává sukně více objemu a pohybu. Volány mohou být přidány na spodní okraj sukně nebo vytvořeny po celé délce sukně pro více dramatu. Tato varianta sukně je ideální pro ty, kteří hledají kousek s osobitým a ženským vzhledem. Sukni můžete vyrobit z lehkých a pružných materiálů, jako je šifon nebo viskóza, které umožňují volánům volný pohyb.

Další možnosti oblečení a předměty ze stejného materiálu

Vzhledem k tomu, že jsme v článku použili petrolejový bavlněný úplet GOTS a náplet GOTS, můžeme doporučit několik dalších produktů, které lze ušít z těchto materiálů:

  1. Bavlněná halenka: Bavlněná halenka může být skvělým doplňkem k vaší kolové sukně. Halenka může být vyrobena v různých střizích a s různými detaily, jako jsou límečky, knoflíčky nebo rozparek. Halenka je vhodná pro každodenní nošení i formálnější příležitosti.

  2. Šátek nebo šála: Šátek nebo šála může být elegantním doplňkem k vaší kolové sukně. Navíc vám poskytne teplo a pohodlí během chladnějších dní. Můžete si vybrat z různých velikostí a tvarů šátků či šál, které budou ladit s vaší sukní a celkovým outfitem.

  3. Legíny: Legíny vám poskytnou pohodlí a teplé nohy během chladnějších měsíců. Můžete je nosit pod kolovou sukní, aby byl váš outfit kompletní a stylový. Legíny mohou být vyrobeny s elastickým pasem a různými délkami podle vašich preferencí.

  4. Taška nebo kabelka: Taška nebo kabelka ušitá z petrolejového bavlněného úpletu GOTS a nápletu GOTS bude praktickým a stylovým doplňkem k vaší kolové sukně. Taška může mít různé velikosti, tvary a detaily, jako jsou kapsy, zipy nebo přezky. Můžete si vybrat design, který nejlépe vyhovuje vašemu stylu a potřebám.

  5. Čepice nebo kulich: Čepice nebo kulich vám poskytne teplo a pohodlí během chladných dnů. Můžete si vybrat z různých střihů a designů čepic

Kolová sukně není jen tak obyčejný kousek v šatníku, ale lze ji na sebe obléci na formální i neformální příležitosti. Stačí ji doplnit o krajové triko, body, k tomu sáčko z letní kostýmové látky a rázem můžete vyrazit na svatbu, letní párty, nebo narozeninovou oslavu. S klasickým bílým trikem z bavlněného úpletu bude z kolové sukně pohodlný kousek na běžné nošení.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení