Střihy šatů inspirované Fiber Mood - Mira: návod, jak si ušít.

Vytvořeno31.08.2021

Dnes se dozvíte, jak si ušít šaty inspirované Fiber Mood - šaty Mira se spoustou volánů. Provedeme vás celým procesem od výběru materiálu až po šití jednotlivých částí šatů. Rady pro práci s látkami a tipy na vylepšení šatů s využitím zbytků látek jsou součástí tohoto návodu. 

Možná jste si v mém předchozím tutoriálu s tématem šaty všimli, že miluji variabilní modely. Šetří to peníze a oblečení si mohu přizpůsobit tak, jak se mi líbí. Zde je další model inspirovaný Fiber Mood - šaty Mira se spoustou volánů.

Obecně nejsem pro super volné střihy a můj hruškovitý tvar těla vypadá lépe v oblečení se zvýrazněným pase. Ale protože jsem byla těhotná a neměla jsem nic na sebe, rozhodla jsem se změnit svůj dosavadní styl. Když jsem uviděla šaty Mia, věděla jsem si, že musím mít naprosto stejné a to nejen v období těhotenství. Díky elastickému materiálu s certifikátem GOTS jsou šaty velice příjemné na každodenní nošení.

Materiál na volánové šaty:

Na velikost 38 jsem použila 3 metry bavlněného úpletu s certifikátem GOTS a spotřebu materiálu na uvedené šaty je možné překontrolovat v tabulce velikostí Fiber Mood. Kromě látky budeme potřebovat nit ladící s látkou, nůžky, šicí stroj a další nezbytnosti.

Ustřihneme si tyto díly:

  • 1x přední díl, 1x zadní díl živůtku
  • 1x přední díl, 1x zadní díl pro podšití živůtku - preferuji podšívku, protože šitý výrobek vypadá čistěji a profesionálněji
  • 6x obdélníkové pásky pro vrstvy šatů
  • 2x obdélníky na rukávy

Vyberte si střih živůtku, který se vám líbí a cítíte se v něm pohodlně. Nemáte žádný oblíbený střih živůtku z minulých šatů? V takovém případě si můžete stáhnout triko, které se vám líbí, nebo stáhnout živůtek podle bezplatného vzoruů Sorbetto od Colette.

Jak měřit obdélníky na volány u šatů:

Pokaždé vystřihnete dva obdélníky: jeden bude pro přední díl a druhý pro zadní díl. Obecně se řadím pravidlem, které zní:,, Chcete-li udělat volánky, ustřihněte obdélník dvakrát tak dlouhý jako kusu, ke kterému bude přišit." Tentokrát jsem úplně nedodržela pravidlo, protože jsem nechtěla, aby šaty byly příliš těžké. Rozměry, které jsem měřila:

  • úroveň 1 - 27 cm x 70 cm
  • úroveň 2 - 27 cm x 120 cm
  • úroveň 3 - 22 cm x 200 cm
  • volánový rukáv - 15 cm x 80 cm

Tip: Je spousta variací, volány mohou být užší nebo širší, s ozdobnými stužkami mezi švy. Nestříhejte tedy vše najednou, ale postupně. Pak zjistíte kolik látky vám ještě zbývá a s volány si hrajte a budou podle vašeho vkusu menší nebo větší.

Postup ušití:

1. Živůtek

Začněte živůtkem, protože tato část vám musí perfektně sedět v oblasti prsou.

  • Dejte si k sobě lícem k líci přední a zadní díl. Sešijte boční a ramenní švy.
  • Do výstřihu přišijte podšívku.
  • Zahněte ji do rubu a znovu ozdobně přišijte.

2. Volánky

Když je živůtek ušitý, můžeme se pustit do zbytku, který je naprosto jednoduchý. Ale pozor, jednoduché neznamená i rychlé. Seskupení dohromady je náročné, protože máme pod rukama spoustu látky.

  • Vytvořte volány - prošijte dvě rovnoběžné linie nejdelším stehem s největším napětím a stažením nařaste do požadované délky.
  • Přiložte živůtek k obdélníku o velikosti z 1. úrovně a poté úroveň 1 k úrovni 2 a nakonec 3 úrovni.
  • Spodní okraj zahněte a prošijte dvojjehlou.

Tip: Doporučuji vám, abyste si k šicímu stroji pořídili i řasící patku. Plánuji si ji společně s příštím nákupem na šití koupit, šití s ní vypadá jednodušeji a rychleji.

3. Rukávy

Záleží na vás co máte rádi a jak si rukávy upravíte. Šaty můžete nechat i bez rukávů, přidat krátké rukávy nebo dlouhé. Já jsem se rozhodla pro jednoduché rukávy ze vzoru Sorbetto a přidat k tomu malý volán.

Sorbetto top

Jako základ na šaty jsem zvolila Colettein vzor a trochu ho upravila: odstranila jsem řasení uprostřed, ustřihla živůtek těsně pod prsní linií a odstranila záševek. Použila jsem stejný tvar rukávu a ustřihla obdélník na volán.

GOTS - certifikovaná látka

Vždy jsem se bála sáhnout po pružné látce, protože jsem se bála pružných lemů, ale nemohla jsem odolat při pohledu na starorůžovou barvu. Šití nebylo zrovna moc jednoduché, ale nebylo ani tak těžké, jak jsem si myslela. Šaty jsou tak příjemné a měkké na nošení, nemačkají se, což považuji za skvělý bonus, protože nesnáším žehlení a zvlášť volánky.

3 tipy na šití úpletových látek:

  1. Stretch steh (cik-cak): použijte tento steh pro díly, které se natahují. Zbytek je možné šít běžným stehem, ale i přesto raději použijte strečový steh.
  2. Super strečové jehly: použijte jehly vhodné na strečové materiály.
  3. Dvojtá jehla: šijte pomalu, ujistěte se, že napětí je správné, aby se jehly nekroutili a nelámaly.

Celkově vzato, i když mi dokončení těchto šatů trvalo docela dlouho (bojovala jsem s volánky a dvojitými jehlami), jsem z výsledku opravdu nadšená. Nosím je v podstatě pořád a přemýšlím, že si brzy ušiji další.

Návrhy na vylepšení šatů s využitím zbytků látek

Zbytky látek mohou posloužit k vytvoření originálních detailů a zdobení šatů, které zvýší jejich použitelnost a komfort. Zde je několik nápadů, jak vylepšit šaty Mira inspirované Fiber Mood s použitím zbytků látek:

  1. Kapsy s ozdobnými prvky

Vytvořte kapsy na šatech a uprostřed přichytte kousek suchého zipu, zipu s pojezdem nebo malý knoflík s poutkem. Tím zajistíte, že se kapsy při naplnění neotevírají a zároveň dodáte šatům zajímavý designový prvek.

  1. Ozdobné pásky a stužky

Z látkových zbytků vyrobte ozdobné pásky nebo stužky, které mohou být přišity na švy nebo lemy šatů. Tímto způsobem můžete přidat zajímavý kontrast barev nebo vzorů, který zvýší estetickou hodnotu šatů.

  1. Aplikace a výšivky

Vytvořte jednoduché aplikace nebo výšivky z látkových zbytků a přišijte je na šaty. Tímto způsobem můžete přidat osobitý dotek, který zvýší originálnost vašeho oděvu.

  1. Kontrastní límce a manžety

Přidejte kontrastní límec nebo manžety na šaty, které vytvoříte z látkových zbytků. Tímto způsobem můžete zvýšit vizuální zájem o šaty a dodat jim jedinečný vzhled.

  1. Šněrování a tkaničky

Použijte zbytky látek k vytvoření šněrování nebo tkaniček, které mohou být použity pro dekorativní účely nebo pro zvýšení komfortu při nošení šatů. Šněrování může být přidáno na zadní část šatů, zatímco tkaničky mohou být použity k přizpůsobení šatů na vaši postavu.

Využitím zbytků látek na vylepšení a ozdobení šatů nejen ušetříte peníze, ale také zvýšíte použitelnost a komfort šatů. Navíc tím přispějete k udržitelnosti módy tím, že snižujete množství odpadu.

říte peníze, ale také získáte unikátní oděv, který dokonale vyjádří váš osobitý styl. Nebojte se experimentovat s různými materiály, technikami a designovými prvky, které vám pomohou vytvořit šaty snů inspirované Fiber Mood Mira.

Z jakých látek lze ušít vybrané šaty?

Šaty Mira mohou být vyrobeny z různých materiálů, které ovlivňují kvalitu a texturu produktu. Zde jsou některé další varianty tohoto modelu, které mohou být oblíbené pro různé situace, příležitosti a benefity:

  1. Bavlněné šaty: Lehká a prodyšná bavlna je ideálním materiálem pro šaty Mira, které se hodí pro každodenní nošení v teplých měsících nebo na dovolenou. Bavlněné šaty jsou snadno prané a udržované, což je praktickou volbou pro ty, kteří si cení jednoduchosti a pohodlí.

  2. Hedvábné šaty: Pro luxusnější variantu šatů Mira se můžete rozhodnout pro hedvábný materiál, který dodá šatům jemnou texturu a elegantní vzhled. Hedvábné šaty jsou vhodné pro večerní události nebo zvláštní příležitosti, kdy si chcete dopřát trochu více extravagance.

  3. Lněné šaty: Pro rustikální nebo boho styl, zkuste šaty Mira vyrobené z lnu. Len je odolný, prodyšný a trvanlivý materiál, který se s časem zlepšuje. Lněné šaty jsou ideální pro venkovní svatby, festivaly nebo jiné letní události, kde chcete mít pohodlný a stylový vzhled.

  4. Plátěné šaty: Pro robustnější variantu šatů Mira můžete použít plátěný materiál. Plátno je silný a odolný materiál, který je ideální pro šaty vhodné pro aktivní životní styl nebo dobrodružství na venkově.

  5. Šifónové šaty: Pro romantickou a lehkou variantu šatů Mira zvolte šifónovou látku. Šifón dodá šatům etérový a snový vzhled, který je ideální pro svatební hosty, zahradní párty nebo jiné zvláštní příležitosti.

Nechte svou kreativitu volně proudit a experimentujte.

Co ušít ze stejné látky

  1. Sukně se stupňovitým řasením

Sukně se stupňovitým řasením je dalším skvělým kouskem oblečení, který můžete ušít z bavlněného úpletu s certifikátem GOTS. Stejně jako šaty Mira, můžete tuto sukni upravit podle svého vkusu a přidat různé vrstvy volánů. Sukně se stupňovitým řasením je vhodná pro různé příležitosti, jako jsou párty, rodinné oslavy nebo pro každodenní nošení.

  1. Úpletové legíny

Úpletové legíny jsou pohodlným doplňkem k vašemu šatníku a lze je snadno ušít z bavlněného úpletu s certifikátem GOTS. Legíny mohou být nošeny samostatně nebo pod šaty či sukněmi pro větší pohodlí a teplý pocit. Úpletové legíny jsou vhodné pro každodenní nošení, sportovní aktivity nebo relaxaci doma.

  1. Tunika s volány

Tunika s volány je další variací na téma šatů Mira, kterou můžete zkusit ušít z bavlněného úpletu s certifikátem GOTS. Tunika může být nošena s legínami, kalhotami nebo sukněmi a poskytuje pohodlné a stylové oblečení pro každodenní nošení nebo zvláštní příležitosti.

  1. Čepice a šála

Z bavlněného úpletu s certifikátem GOTS můžete také ušít čepici a šálu. Tyto doplňky vám poskytnou teplý a měkký pocit během chladnějších dnů a zároveň budou dobře ladit s vaším oblečením. Čepice a šála jsou vhodné pro každodenní nošení, procházky venku nebo cestování.

  1. Dětské oblečení a doplňky

Pokud máte děti, můžete z bavlněného úpletu s certifikátem GOTS ušít také dětské oblečení, jako jsou overaly, trička, kalhoty nebo kabátky. Dětské oblečení z této látky bude měkké, pohodlné a snadno se udržuje. Můžete také ušít doplňky jako deky, polštáře nebo hračky pro děti.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení