Látky s GOTS certifikátem

Vytvořeno22.02.2021

Velice nám záleží na původu látek a těší nás, že vám můžeme představit novou kolekci jednobarevných bavlněných úpletů, teplákovin French Terry s charakteristickými očky z rubové strany a náplety do barvy uvedených látek s certifikátem GOTS.

Co znamená certifikát GOTS?

GOTS neboli Global Organic Textile Standard patří mezi nejpřísnější a nejuznávanější mezinárodní certifikáty pro zajištění ekologické čistoty výroby i konečného výrobku.

Chrání životní prostředí, zajímá se o etiku zaměstnání, zakazuje dětskou práci, zajišťuje důstojné pracovní podmínky a použití výhradně bio textilií.

Jak probíhá proces výroby látek s certifikáty GOTS?

Na začátku každé výroby látky je surový materiál, který je pěstován na polích s ekologicky zaměřeným zemědělstvím, kterému je povoleno hnojit rostliny pouze zdravotně a ekologicky nezávadnými postřiky.

Díky tomu už v první fázi výroby se předejde nebezpečným chemikáliím, které mohou již v této fázi ulpívat na rostlině.

Než z vypěstované rostliny vznikne požadovaný materiál projde celou řadou výrobních kroků, které zahrnují vyčištění, spřádání, bělení, barvení, tkaní či pletení a konečné ošetření látky.

Veškeré postupy výroby jsou šetrné k přírodě, ekologicky nezávadné. Výsledné materiály jsou příjemné a měkké na dotek.

I při výrobě látek s certifikátem GOTS je potřeba voda a energie.

Veškerá použitá voda před vypuštěním zpět do přírody musí projít procesem úprav pro odstranění veškerých chemikálií.

Ekologický Dopad: Náplet, Úplet, Teplákovina s GOTS Certifikátem

Udržitelnost, Recyklace, Zdroje

Náplet, úplet a teplákovina s GOTS certifikátem jsou vysoce udržitelné textilie. Global Organic Textile Standard (GOTS) je jedním z nejpřísnějších mezinárodních standardů pro organické textilie. Nejenže požaduje, aby byly všechny vlákna v těchto tkaninách pěstovány organicky, ale také stanovuje minimální sociální a ekologické kritéria pro celý proces výroby.

Recyklace je klíčovým prvkem udržitelnosti těchto tkanin. Staré kusy oblečení mohou být zpracovány zpět na vlákna a znovu použity k výrobě nových textilií, což snižuje potřebu nových surovin a minimalizuje odpad.

Pokud jde o zdroje, pěstování organické bavlny a vlny vyžaduje méně vody a chemických pesticidů než konvenční metody. To pomáhá chránit půdu a vodní zdroje a podporuje biologickou rozmanitost.

Etika a sociální odpovědnost: náplet, úplet, teplákovina s GOTS certifikátem

GOTS certifikát také zajišťuje, že všechny textilie splňují vysoké etické a sociální standardy. To zahrnuje spravedlivé mzdy a pracovní podmínky pro všechny pracovníky v dodavatelském řetězci, včetně farmářů, tkalců a švadlen. Jakákoli forma nucené nebo dětské práce je přísně zakázána.

Mnoho výrobců také dodržuje principy fair trade, což znamená, že větší část zisku je vrácena přímo producentům, čímž se podporuje jejich ekonomický rozvoj a udržitelnost.

Rovněž je kladen velký důraz na cruelty-free přístup. To znamená, že žádná zvířata nejsou zraněna nebo týrána během výrobního procesu. Například v případě vlny je dbáno na to, aby byla zvířata škubána šetrným způsobem a měla dostatečnou péči.

Věděli jste, že certifikát GOTS rozděluje dvě úrovně:

Organic - skládá se převážně ze 100% bio vláken, nebo může být s příměsí elastanu pro zvýšení pružnosti

Made with x% organic - obsahuje minimálně 70% bio vláken a maximálně 30% nebio vláken

Nabídka látek s certifikátem GOTS je široká:

Bavlněné jednobarevné úplety

Jednobarevné bavlněné úplety s certifikátem GOTS a Oeko-Tex Standard 100 třídy 1 pro děti do 3 let jsou lehké, pružné, příjemné na tělo se širokým využití od jednoduchých trik, příjemných tílek, pohodlných legín až po dětské oblečení.

Teplákovina French Terry

Není nad příjemnou mikinu z teplákoviny French Terry s charakteristickými očky z rubové strany, která je pružná, hladká a příjemná a dotek. Teplákoviny French Terry vás ohromí svoji barevnou škálou, ze které si vybere každý a je vhodná na tepláky, sportovní a dětské oblečení. Celá kolekce teplákovin French Terry se pyšní certifikátem GOTS a Oeko-Tex Standard 100 třídy 1 a jsou vhodné i pro ty nejmenší z nás.

Náplet

Ozdobné ukončení rukávů, spodních délek nebo olemování výstřihů pomocí nápletů doladí každý šitý kousek. Tunelový náplet s jemným řádkováním 1:1 v široké škále barev rozsvítí každý kousek v šatníku a vyřeší nám lámání hlavy s došitím. Celá nová kolekce nápletů je s certifikátem GOTS a Oeko-Tex Standard 100 třídy 1 pro děti do 3 let.

Jak šít a starat se o látky s GOTS certifikátem

Materiály s GOTS certifikátem jsou všeobecně uznávány jako vysoké kvality, a to je zvláště pravda u úpletu, nápletu a teplákoviny. Tento certifikát zaručuje, že tyto tkaniny byly vyráběny s respektem k životnímu prostředí a sociální spravedlnosti, a také splňují vysoké standardy kvality a výdrže.

  • Jehly, Nitě, Šicí Stroje

Při práci s úpletem, nápletem nebo teplákovinou s GOTS certifikátem je důležité volit správné pomůcky. Jehly by měly být dostatečně ostré, aby nepoškodily tkaninu, a nitě by měly být silné a odolné, aby se při šití nekroutily ani nelámaly. Doporučujeme používat kvalitní šicí stroje s dobře seřízenými napínáky nitě.

  • Stříhání, Šití, Lepení

Úplet, náplet a teplákovina s GOTS certifikátem jsou příjemné na zpracování. Při stříhání těchto tkanin je důležité používat ostré nůžky, aby byly řezy čisté a rovné.

Látky s GOTS certifikátem jsou navrženy tak, aby byly co nejodolnější a nejtrvanlivější, ale stále vyžadují správnou péči a údržbu.

  • Praní: teplota, cyklus, prací prostředky

Úplet, náplet a teplákovina s GOTS certifikátem jsou obvykle vhodné pro praní v pračce na jemném cyklu při nízkých teplotách, obvykle okolo 30 stupňů. Důležité je používat ekologické prací prostředky, které nejsou příliš agresivní pro tyto citlivé materiály.

  • Žehlení: teplota, pára, podložka

Tyto tkaniny je možné žehlit na mírnějších teplotách, s použitím páry pro dosažení hladkého a rovného vzhledu. Při žehlení je důležité používat žehličku s nastavitelnou teplotou a ideálně i s funkcí generování páry. Toto umožní, aby byly všechny vrásky a záhyby hladce vyžehleny, aniž by došlo k poškození tkaniny.

Pokud jde o podložku, je nejlepší použít měkkou, hladkou povrchovou úpravu, která nezanechá stopy na tkanině. Materiály jako je úplet, náplet a teplákovina s GOTS certifikátem mohou být náchylné k opotřebení, pokud jsou žehleny příliš tvrdě nebo na povrchu, který není hladký.

  • Sušení

Tyto tkaniny se nejlépe suší přirozeně. Pokud je to možné, je ideální je sušit na sušáku nebo rozprostřené na čistém, suchém ručníku. Pokud je nutné použít sušičku, měla by být nastavena na nízkou teplotu a delší cyklus.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení