Lexikon látek č.2: Teplákoviny

Vytvořeno19.03.2018

Teplákové látky pro každou příležitost

Teplákovina s pleteninovými očky zažívá neskutečný módní bum a opět se vrací její zlaté časy z 80. let. Čím dál více je populární v oblečení pro děti i dospělé a teplákovina v šatnících získává svoje místo. Pojďme se v našem blogu podívat proč je tento materiál tak populární a získal si svoji oblibu?

Jak vzniká teplákovina 

Teplákoviny vznikají procesem pletení oček, které tvoří povrch materiálu. Očka připomínají vzhledem klasickou pleteninu známou od našich babiček, které po večerech pomocí jehlic tvořily svetry, nebo teplé zimní šály. Teplákovina v dnešní době vzniká na pletařských strojích, kde se navzájem proplétají nitě, které určují druh pleteniny podle jejich tloušťky a hustoty.

  • Suroviny a zdroje

Teplákovina se obecně vyrábí z syntetických materiálů, jako je polyester, ačkoli může být také vyrobena z přírodních vláken, jako je bavlna, nebo z kombinace obou. Recyklované verze teplákoviny se stávají stále populárnějšími, protože textilní průmysl hledá cesty k udržitelnější výrobě. Tyto recyklované verze mohou obsahovat přebytečné nebo recyklované textilní materiály, stejně jako jiné recyklované plastové materiály, jako jsou PET lahve.

  • Kontrola kvality a bezpečnost

Kontrola kvality je klíčová součást výrobního procesu teplákoviny, stejně jako u všech textilních materiálů. Normy a certifikace mohou být využity k zajištění, že teplákovina splňuje určité standardy kvality, bezpečnosti a udržitelnosti. Ekologický dopad výroby teplákoviny se také stává stále důležitějším, s mnoha výrobci, kteří hledají způsoby, jak minimalizovat svůj dopad na životní prostředí.

  • Technologické inovace v teplákovině

V oblasti teplákoviny probíhají technologické inovace, jako je vývoj inteligentních textilií, které mohou obsahovat technologie pro sledování tělesných funkcí nebo pro poskytování zvýšeného pohodlí. Také se začíná experimentovat s 3D tiskem textilií, což by mohlo mít významný dopad na způsob výroby teplákoviny a jiných textilních materiálů. Kromě toho se také zkoumají možnosti využití nanotechn

Podívejme se společně na trochu historie

Pleteniny nás doprovázejí již od středověku a stačilo jim k tomu vynalézt drátky, na kterých se dalo háčkovat. Nejstarší dochované nálezy pletenin pocházejí z 5. století před našim letopočtem a byly objeveny v Egyptě. Až v roce 1589 byl pokus o mechanizovanou výrobu této látky v Anglii. V tehdejší době kněz W.Lee vynalezl stroj na pletení punčoch. Pletací stroj byl patentován až v osmnáctém století a od té doby se stal nejoblíbenějším materiálem všech dob. Teprve v dnešní době je možné na pleteniny vykouzlit zajímavé vzory a to buď pomocí tisku, nebo navzájem propletených oček.

Jak rozeznat teplákovinu od pleteniny

Teplákoviny jsou měkkým materiálem, který je příjemný na tělo, pohodlný při nošení a nevyžaduje moc velké šetrné zacházení při praní a žehlení. Pokud se vám nelíbí klasické pleteniny, sáhněte po teplákovině.

Rozdíl mezi klasickou pleteninu a teplákovinou je viditelný na první pohled. U teplákoviny oproti pletenině jsou pouze z rubové strany viditelná očka, nebo je počesána jemným vlasem. Pro výrobu těchto látek se v dřívějších dobách využívala převážně přírodní vlákna jako je bavlna a vlna. Dnes se kromě bavlněných látek na výrobu používají i směsová vlákna, polyester a lycra.

VlastnostPopis vlastností teplákovinyIntenzita (1-5)
Savost, absorbce vysoká 5
Pocit na omak měkký a hladký 4
Estetický dojem příjemný na pohled, často s matným povrchem 4
Tvarová stálost, pružnost vysoká pružnost, střední tvarová stálost 4
Hmotnost a hustota lehký materiál s nízkou hustotou 4
Barevná stálost dobrá 3
Odolnost vůči větru střední 3
Pevnost v tahu střední 3
Odolnost vůči opotřebení střední 3

Teplákovin se v obchodech objevuje velké množství a malé rozdělení pro snadnější orientaci se vždy hodí:

Smyčky s francouzským názvem French Terry

Už název napovídá, že Terry jsou viditelné smyčky z rubové strany, které vypadající jako nevytažená očka. Terry patří mezi nejoblíbenější verze teplákovin na běžné nošení, ale i sport, protože jsou lehkým a vzdušným materiálem.

Počesané teplákoviny

Látky připomínající z jedné strany měkký a hřejivý flanel, který má krátký vlas a dodá látce na příjemném pocitu při nošení. Pletené počesané teplákoviny jsou tlustším materiálem vhodným na nošení do chladných dnů.

Teplákoviny s medvídkem

Medvídkové teplákoviny patří mezi oblíbené druhy, které mají z rubové strany příjemný a krátký kožíšek do barvy teplákoviny, nebo v kontrastním odstínu. Teplákovina s medvídkem patří mezi nejteplejší materiály této skupiny a vhodná na mikiny a vesty.

Potisky na teplákovinách mohou být u všech zmíněných druhů a v kombinaci s jednobarevnými teplákoviny mohou vzniknout jedinečné kousky.

Co ušít z teplákoviny

Volnočasová móda v kombinaci se sportovní přeje volným mikinám, kalhotám, ale i šatům a sukním. Jaro se blíží a proto je na čase začít provětrávat skříně a sako ušité z teplákoviny v něm nesmí chybět. Je možné si ho vzít k úzkým riflím, kraťasům, sukni, ale ve správně zvolené kombinaci k večerním šatům. Teplákoviny nejsou pouze oděvní látkou, ale i vhodným materiálem na dětské hračky, deky a podsedáky.

Teplákové kalhoty

Teplákové kalhoty jsou unikátním a oblíbeným výrobkem, který se tradičně vyrábí z teplákoviny. Jejich pohodlí, flexibilita a neformální styl je činí ideální volbou pro domácí nošení nebo různé sportovní aktivity. Na druhou stranu, bavlna je také oblíbený materiál pro výrobu kalhot. Bavlněné kalhoty z úpletu nabízejí jemnost, prodyšnost a vysokou savost, což je činí vhodnými pro teplejší klima a formálnější situace.

Lehká sportovní bunda

Lehká sportovní větrovka z teplákoviny je skvělá volba pro mírné počasí nebo pro vrstvení. Větrovky z teplákoviny jsou lehké a poskytují určitou míru tepelné izolace. Nylon je další oblíbený materiál pro větrovky, protože je lehký, odolný a má vysokou odolnost proti vodě a větru, což je klíčové pro ochranu před nevlídným počasím.

Sportovní overal

Sportovní overal vyrobený z teplákoviny je praktický a pohodlný kus oblečení pro řadu sportovních a volnočasových aktivit. Polyester, další oblíbený materiál pro overaly, je odolný, snadno se udržuje a rychle schne, což ho činí vhodným pro náročnější fyzické aktivitě.

Krátké teplákové šortky

Krátké teplákové šortky z teplákoviny jsou ideální pro letní měsíce nebo pro intenzivní cvičení, kde je potřeba zvýšená volnost pohybu a prodyšnost. Viskóza je další oblíbený materiál na šortky, je jemná, lehká a má chladivé vlastnosti, což je činí vhodnými pro horké počasí a aktivity, kde je potřeba odvádět teplo.

Pyžamové kalhoty

Pyžamové kalhoty vyrobené z teplákoviny jsou oblíbené pro jejich pohodlí a tepelnou pohodu, kterou poskytují při nočním odpočinku. Bavlna je také často používaný materiál pro pyžamové kalhoty, vyznačuje se jemností, prodyšností a savostí, které přispívají k pohodlí během spánku.

Sportovní mikina

Sportovní mikina z teplákoviny je skvělou volbou pro fitness a outdoorové aktivity, poskytuje tepelnou pohodu a zároveň umožňuje tělu dýchat. Na druhé straně, polyamid je také oblíbený materiál pro sportovní mikiny, vyznačuje se odolností, flexibilitou a schopností rychlého sušení, což ho činí vhodným pro intenzivní fyzické aktivity.

Jak šít a starat se o teplákovinu

Teplákovina je materiál oblíbený mnoha švadlenami pro jeho snadnou manipulaci a výrobu pohodlných oděvů. Pokud uvažujete o šití z tohoto materiálu, zde je několik tipů, které byste měli vzít v úvahu.

  • Volba nástrojů pro šití teplákoviny

K šití teplákoviny je ideální použít středně těžké nitě a jehly s kulatým hrotem velikosti 80/12. Pro šicí stroje je nejlepší použít univerzální jehlu nebo jehlu speciálně určenou pro úplet.

  • Zpracování materiálu teplákoviny

Při stříhání teplákoviny je důležité dodržovat směr úpletu a být opatrný, aby nedošlo k posunutí vrstev látky. Materiál se dobře šije, ale je dobré používat speciální úpletové stehy nebo overlock pro udržení pružnosti látky. Lepení teplákoviny je možné, ale většinou se používá jen pro dočasné fixace před šitím.

Údržba a zacházení s teplákovinou

Teplákovina je díky své odolnosti a pružnosti snadno udržovatelná látka. Nicméně, je zde několik tipů, jak zacházet s teplákovinou, abyste zajistili její dlouhou životnost.

  • Praní teplákoviny

Teplákovina je obecně odolná látka, která se může prát v pračce na normální cyklus při teplotě do 40 °C. Je důležité používat jemné prací prostředky a vyhnout se bělicím prostředkům, které by mohly poškodit látku.

  • Žehlení teplákoviny

Teplákovina je látka, která je obecně odolná vůči žehlení, ale je nejlepší žehlit ji na nízkou až střední teplotu. Použití páry je možné, ale musí se dávat pozor na to, aby nedošlo k přehřátí a poškození látky. Je dobré žehlit látku na vhodné podložce, aby nedošlo k deformaci materiálu.

  • Sušení teplákoviny

Teplákovina je materiál, který je možné sušit jak na sušáku, tak ve sušičce. Při sušení na sušáku je důležité rozložit materiál rovnoměrně, aby nedocházelo k deformacím. Při sušení v sušičce je nejlepší používat nízkou teplotu a krátký cyklus, aby nedošlo k přehřátí a zmenšení látky. Venkovní sušení je také možné, ale je třeba dbát na to, aby nedocházelo k přímému vystavení slunci, což by mohlo vyblednout barvu.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení