Madeira - perfektní látka na léto!

Vytvořeno08.07.2020

Léto plné slunce, pohody a relaxace se neobejde bez pohodlného a vzdušného oblečení, které Vám nebude bránit v jakékoliv činnosti ať se vydáte s kamarády do města na zmrzlinu či na výlet do přírody. Jeden z nejvhodnějších materiálů do teplých letních dnů je MADEIRA.

Historie bavlněné látky madeira

Bavlněná látka madeira má své kořeny v nádherném portugalském ostrově Madeira, který je známý svými bohatými kulturou a tradicemi. Bavlna byla využívána v této oblasti již od 15. století a časem se z ní stala klíčová složka tamního oděvního průmyslu.

Během 19. a 20. století se technologie šití a tkaní značně zdokonalily, což umožnilo vývoj nových typů bavlněných látek, včetně té, kterou dnes známe jako madeira. Tato látka byla zpočátku oblíbená pro svou lehkost a odolnost, což ji činilo ideální volbou pro letní oblečení. Během let se však stala módní ikonou, především díky své jedinečné textuře a všestrannosti.

Složení bavlněné látky madeira

Madeira je tkanina, jejíž hlavní složkou jsou bavlněná vlákna. Její jedinečnost spočívá v způsobu, jakým jsou tato vlákna tkaná do jemné a lehké struktury, která je přesto velmi pevná. Gramáž této látky může být různá, ale obecně se pohybuje v nižším rozmezí, což z ní činí ideální volbu pro letní oblečení.

Chemické složení madeira zahrnuje různé barviva a povrchové úpravy, které mohou ovlivnit vzhled a vlastnosti látky. Některé z těchto úprav mohou zahrnovat lepidla používaná při výrobě nebo speciální úpravy pro zvýšení odolnosti proti vráskám. I přes tyto různé chemické složky je však madeira známa svou přirozeností a ekologičností.

Madeira je lehká, prodyšná a nejčastěji bavlněná látka s dírkovou výšivkou ve stejné barvě. Možná si ji i někteří z Vás pamatují jako materiál používaný k šití národních krojů a mohli jste ji najít jako střežený poklad v truhlách Vašich prababiček. Jemná a bohatá výšivka na plátnovém podkladu bývala několik staletí šitá ručně, nyní se vyšívá převážně na stroji.

Jak se starat a šít madeiru?

Když se jedná o šití s bavlněnou látkou madeira, je důležité vybrat správné nástroje. Jako jehly je nejlepší používat univerzální jehly s velikostí okolo 80/12. Co se týče nití, doporučuje se použít bavlněné nitě pro nejlepší výsledky. Bavlněné nitě jsou silné, odolné a skvěle se hodí k přírodnímu složení látky madeira. Pokud jde o šicí stroje, standardní domácí šicí stroj by měl být dostatečný pro většinu projektů.

Zpracování bavlněné látky madeira

Bavlněná látka madeira je poměrně snadno zpracovatelná, což ji činí ideální volbou pro začátečníky i zkušené krejčí. Látka se snadno stříhá a neklouže, což usnadňuje manipulaci. Při šití madeira látky se doporučuje používat stehy střední délky. Lepení této látky není běžné, ale pokud je to nutné, je lepší použít lepidlo určené pro textil.

Praní bavlněné látky madeira

Bavlněná látka madeira vyžaduje zvláštní péči při praní. Doporučuje se prát tuto látku na jemném cyklu při nízké teplotě, maximálně 30°C. Je důležité používat jemné prací prostředky, které neobsahují agresivní chemikálie.

Žehlení bavlněné látky madeira

Bavlněná látka madeira se může po praní zmačkat, proto je žehlení často nutné. Doporučuje se žehlit tuto látku na středně vysoké teplotě a používat páru pro nejlepší výsledky. Při žehlení je vždy dobré používat podložku, aby se zabránilo poškození látky.

Sušení bavlněné látky madeira

Po praní je ideální nechat bavlněnou látku madeira volně schnout. Měla by se sušit na sušáku nebo na přímém slunci.




Co si ušít z madeiry?

V dnešní době se madeira využívá hlavně na šití letních šatů, halenek, sukní, dívčích šatiček apod. Pokud se Vám látka zalíbí, ale nechcete ji využít k oděvním účelům, můžete ji využít i na ušití polštářů, ubrusů, prostírání, záclonek a závěsů. V nabídce máme hned několik vzorů a barev a během léta plánujeme tuto sekci ještě rozšířit.

Letní šortky z madeiry

Letní šortky jsou ideální oděv na teplé, slunečné dny. Když jsou vyrobeny z madeiry, nabízejí jedinečný komfort a stylový vzhled. Díky své lehkosti a prodyšnosti je madeira ideálním materiálem pro letní šortky, které jsou jak pohodlné, tak trendy. Na druhé straně, bavlna je dalším oblíbeným materiálem pro výrobu letních šortek, přičemž nabízí výhodu snadné údržby a odolnosti.

Letní košile s volánky z madeiry

Madeira je skvělý materiál pro letní košile s volánky. Je to lehký a prodyšný materiál, který je ideální pro teplé letní dny. Volánky z madeiry přidají vašemu outfitu nádech ženskosti a elegance. Alternativou k madeiře je hedvábí, které je také oblíbené pro výrobu letních košil. Jeho hladký a lesklý vzhled přidává na luxusním vzhledu.

Letní šaty z madeiry

Letní šaty vyrobené z madeiry jsou pohodlné a lehké, což je činí ideálními pro teplé letní měsíce. Madeira přidává do letních šatů eleganci a sofistikovanost. Alternativou k madeiře je šifon, který je také oblíbeným materiálem pro letní šaty. Šifon je lehký a elegantní, což šatům dodává průhledný a vzdušný vzhled.

Sukně s volánky z madeiry

Madeira je skvělý materiál pro sukně s volánky. Je lehká a prodyšná, což činí sukně pohodlnými a ideálními pro teplé letní dny.



Co je vhodné do kombinace s madeirou?

Madeira je pro svou přirozenou texturu a eleganci velmi oblíbená, a snadno se kombinuje s mnoha dalšími materiály. Může být spárována s různými barvami, od neutrálních tónů až po výrazné odstíny, což ji činí ideální pro mnoho designů. Stejně tak se snadno doplňuje s různými texturami - měkké hedvábí, hrubý denim, nebo jemné krajky, vše je možné! Povrchové úpravy, jako je například potisk, mohou dále rozšířit vzhled a funkci madeira.

Madeira je velmi univerzální materiál, který je ideální pro vrstvení v oděvních kusech. Je lehký a prodyšný, což z něj činí ideální volbu pro vrstvené šaty nebo tuniky. Jeho přirozený vzhled může být také zdůrazněn detaily jako jsou knoflíky, zipy nebo krajka. Kromě toho může být madeira použita jako dekorativní prvek na výraznějších kusech oděvu, jako jsou kabáty nebo svrchníky, což přidává jemný dotek elegance a sofistikovanosti.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení