Oslavte Mezinárodní den šicího stroje!

Vytvořeno12.06.2020

Na 13. června připadá každoročně Mezinárodní den šicího stroje, vynálezu, který nám ulehčuje práci už více než 150 let! Zatímco vynálezy jako elektřina, parní stroj nebo počítač jsou oslavovány, šicí stroje jsou trochu opomenuty, i přestože bez nich bychom dnes ještě všechny textílie šili v ruce steh za stehem.

 

Historie

Ruční šití se používalo už ve 4. století před naším letopočtem. Všechny uniformy vojáků napoleonských válek nebo hojně zdobené šaty aristokracie šily švadlenky v ruce.

První patent šicího stroje se objevil až v roce 1755, ale bohužel podle něho funkční šicí stroj vyrobit nešlo.

První úspěšné využití šícího stroje dopadlo až ve 30. letech 19. století v dílně Francouze Barthélemyho Thimmoniera.

Od poloviny 19. století se pak stroje zdokonalovaly. Důležité jméno, které jistě dobře znáte, je Isaac Singer, jehož stroje, které již byly poháněny šlapadlem, uvolnily švadlenkám konečně ruce a celý proces šití urychlily.

První "singrovky" zvládaly 200 otáček za minutu, dnešní stroje zvládají až 10 000 otáček za minutu. Základní princip šicího stroje, který vznikl v 19. století, se však používá dodnes.

 

Jak oslavit Mezinárodní den šicího stroje

  • vyber si nový střih a procvič svoje dovednosti u stroje?
  • sdílej s ostatními svoje tipy a triky švadlenky
  • sdílej fotku svého nejoblíbenějšího kousku, co sis kdy ušila
  • ukaž nám tvůj vysněný šicí stroj
 

Proč milovat šití

  • šití rozvíjí naši kreativitu

Viděli jste všechny kategorie látek, které na e-shopu máme? Je to velký výběr všeho druhu. Hledáte dekorační látku na potahy, len na šaty nebo vzorovaný úplet s plameňáky? Když máte šicí stroj, můžete si vytvořit téměř jakýkoliv druh oblečení nebo bytovou dekoraci přesně podle vaší fantazie.

  • šití je produktivní relaxace

?Podobně jako jiné aktivity, které přicházejí zpět do módy jako je pletení, pečení nebo třeba dělání domácího piva - šití není jen příjemným koníčkem, ale i takovým, který přináší uspokojivé výsledky

  • vlastnoručně ušité oblečení je originál

?Vyberete si vlastní střih, vlastní látku a vytvoříte něco, co vám nemůže nikdy nabídnout žádný obchod. Kus oblečení, který jste si sami vysnili. Ušili si rukávy, výstřih a délku přesně na míru vašemu tělu.

  • víte, v jakých podmínkách byly vaše kousky vyrobeny

Šitím vlastního oblečení či kupováním oblečení od lokálních tvůrců podporujete “slow fashion”, která netlačí na vyšší produkci, je šetrná k naší planetě a nepodporuje vykořisťování zaměstnanců jako to dělá nákup oblečení v obchodních řetězcích, kteří tlačí na cenu za všech okolností.

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení