Samet v novém trendy provedení

Vytvořeno25.10.2017

Samet vládne modnímu světu už druhou sezónu. V letošním roce je jeho vláda trochu pozměněna o více trendy jednobarevné trendy kousky, které nejsem jenom pro malé děti, ale i pro nás dospělé.

Historie oděvního sametu

Oděvní samet má bohatou a fascinující historii, která sahá až do starověkého Egypta, kde byly nalezeny první stopy jeho výroby. Ale jeho skutečná popularita vzrostla v Itálii během středověku, kde byl tento materiál považován za symbol bohatství a luxusu.

Geograficky, první záznamy o výrobě sametu sahají až do Asie, kde byl tento materiál považován za luxusní a byl vyhrazen pro královské rodiny. Později se výroba sametu rozšířila do Evropy, kde se zejména v Itálii stal symbolem bohatství a luxusu. Kulturně a historicky je samet spojován s královskou noblesou a církevními hodnostáři.

S technologickým pokrokem se výrobní proces sametu v průběhu let významně změnil a stal se efektivnějším a přístupnějším. Díky tomu se samet začal více objevovat v běžné módě. Módní trendy také ovlivnily použití sametu v různých dekádách, s vrcholy popularity v éře viktoriánské, 20. letech 20. století a 70. a 90. letech 20. století.

Složení oděvního sametu

Oděvní samet je známý svou specifickou texturou, která je vytvořena specifickým způsobem tkaní.

Vlákna sametu jsou utkána do velmi těsné struktury, což vede k jeho charakteristickému hladkému a měkkému povrchu. V závislosti na střihu a gramáži může být samet tenčí a lehčí nebo tlustší a těžší, což ovlivňuje jeho využití v různých typech oděvů.

Tradiční samet byl vyráběn z hedvábí, ale dnes se vyrábí z různých materiálů včetně bavlny, viskózy, nylonu a polyesteru. Barviva používaná na samet mohou být přírodní nebo syntetická, a mohou být aplikována buď před tkaním nebo po něm

Jaké druhy sametu máme

Samet má mnoho podob: bavlněný samet, niky velour, velour de panne, ale i elastické samety, které jsou módním hitem pro letošní rok. Elastické oděvní samety vynikají mimořádnou jemností, měkkým a příjemným omakem, které krásně obkreslí postavu a dodají šmrnc. Sice oděvní samety se dříve převážně používaly na dětské a rekreační oblečení, ale tomu je již konec!!!

Jak kombinovat samet

Letošní rok přeje netradičním kombinacím sametu s flitry, který vytvoří elegantní a originální kousek, ale i večerní šaty. Zajímavě řešeny mohou být i koktejlové šaty, klasický oblek, ale i tuniky s legínami, které už nebudete chtít sundat.

Oděvní samet je luxusní a bohatě texturovaný materiál, který se dobře kombinuje s různými druhy látek a materiálů. Kombinování sametu s jinými tkaninami může vést k zajímavým a stylovým výsledkům.

Samet je dostupný v široké škále barev a odstínů, což umožňuje jeho kombinaci s mnoha dalšími materiály. Velmi oblíbené je kombinování sametu s jemnými a lesklými materiály jako jsou satén nebo hedvábí. Tato kombinace vytváří zajímavý kontrast mezi matnou a lesklou texturou. Samet také krásně kontrastuje s hrubými materiály jako je džínovina nebo tweed, kde sametové detaily mohou přidat pocit luxusu a sofistikovanosti.

Oděvní samet je často používán v různých typech oděvů a doplňků. Jeho bohatá textura a lesk činí tento materiál ideálním pro vrstvení v chladnějších měsících. Samet se často používá pro detaily jako límce, manžety nebo kapsy na kabátech a bundách. Sametové aplikace na oděvech z jiných materiálů mohou přidat hloubku a zájem o design. Samet se také běžně používá pro dekorativní prvky, jako jsou stuhy, mašle nebo krajky.

Jak pracovat a starat se o oděvní samet

Při šití s oděvním sametem je důležité používat správné nástroje. Kvůli jeho bohaté textuře a lesklému povrchu jsou často preferovány ostré jehly s velmi jemnou špičkou, aby se předešlo poškození tkaniny. Nitě by měly být silné, ale také jemné, aby nevznikaly nepříjemné stopy na sametové povrchu. Pokud jde o šicí stroje, ty se doporučují s možností nastavení delšího stehu, což pomáhá při manipulaci s těžší sametovou tkaninou.

Samet je poměrně těžká a kluzká tkanina, což může způsobovat výzvy při stříhání a šití. Je důležité používat ostré nůžky pro precizní řezy a pevné špendlíky pro udržení tkaniny na místě. Při šití je důležité nechat dostatečnou rezervu na švy, protože samet má tendenci "posouvat se". Lepení není u sametu obvykle doporučováno, protože lepidlo může zanechat viditelné stopy na povrchu tkaniny.

  • Praní sametu

Oděvní samet vyžaduje specifickou péči při praní. Je ideální prát samet ručně nebo v jemném režimu pračky při nízké teplotě. Příliš silné prací prostředky mohou poškodit lesk sametu, takže je důležité používat jemné, určené pro jemné tkaniny.

  • Žehlení sametu

Žehlení sametu může být trochu složitější, protože přímý kontakt s horkou žehličkou může poškodit jeho texturu a vzhled. Doporučuje se žehlit samet z rubové strany, při nízké teplotě a pokud možno bez použití páry. Pokud je to nutné, lze použít i speciální podložku určenou pro žehlení sametu.

  • Sušení sametu

Samet by měl být sušen přirozeně, ideálně vodorovně položený, aby se zachovala jeho struktura a zabránilo se vytvoření nepřirozených záhybů. Samet by neměl být sušen na přímém slunci, což by mohlo vyblednout jeho barvu. Sušička není pro samet vhodná, protože vysoké teploty a intenzivní pohyby mohou poškodit tkaninu.

  • Skladování sametu

Pokud jde o skladování oděvního sametu, je důležité udržovat tkaninu v suchém a dobře větraném prostředí, aby se předešlo vzniku plísní nebo moly, které by mohly poškodit materiál. Je také vhodné tkaninu před skladováním vyčistit, aby se odstranily veškeré nečistoty, které by mohly způsobit dlouhodobé poškození. Při skladování je vhodné samet přeložit místo věšení na ramínko, aby se zabránilo vytváření nepříjemných záhybů.

Co ušít z oděvního sametu

Sametové zvonáče

Sametové zvonáče jsou zcela jedinečné a elegantní oděvní kusy, které zcela změní váš outfit. Díky jejich sametovému povrchu jsou zároveň pohodlné a stylové. Druhým oblíbeným materiálem pro výrobu kalhot bývá často džínovina. Džíny jsou oblíbené pro svou odolnost a univerzálnost, ale nemají onu luxusní texturu, kterou nabízí samet.

Sametové koktejlové šaty

Sametové koktejlové šaty jsou dokonalým výrazem elegance a sofistikovanosti. Jsou ideální pro večerní akce a párty, kde chcete vyniknout. Jako alternativu lze použít šifon, který je lehký a vzdušný, ale nemá stejnou bohatou texturu jako samet.

Sametové sako

Sametové sako dodá vášmu outfitu okamžitý luxusní vzhled. Je ideální pro formální události nebo večerní akce. Vlna je také častým materiálem pro výrobu saka, a to díky svým termoregulačním vlastnostem a klasickému vzhledu. Avšak v porovnání se sametem nemá vlna stejný lesk a hladkost.

Sametový přehoz

Sametový přehoz je sofistikovaný a teplý, ideální pro chladné večery. Polyestrové tkaniny jsou také populární pro výrobu přehozů díky své odolnosti vůči vlhkosti a snadné údržbě. Ale v porovnání se sametem, polyester nemá stejný bohatý a hmatatelný povrch.

Sametové večerní šaty

Sametové večerní šaty jsou symbolem elegance a sofistikovanosti. Jejich bohatý a lesklý vzhled přináší jedinečný styl na jakoukoliv večerní událost. Alternativně, šaty z hedvábí jsou také oblíbené pro jejich jemnost a lehkost, ale sametové šaty poskytují tu jedinečnou hloubku a texturu, která je opravdu výjimečná.

Sametový smoking

Sametový smoking představuje novou úroveň formální elegance. Jeho jedinečná textura a lesk dodávají extra vrstvu luxusu klasickému stylu smokingu. Na druhou stranu, smokings často používají materiály jako vlna nebo polyester pro jejich odolnost a snadnou údržbu. Ale žádný z nich nemůže skutečně konkurovat sametu, když jde o výraz luxusu a stylu.

Sametový frak

Sametový frak je opravdovým vrcholem elegance. Jeho bohatý a hluboký vzhled je dokonalý pro formální a večerní události. Ačkoliv je vlna často používaným materiálem pro fraky pro její klasický vzhled a termoregulační vlastnosti, samet nabízí tu nejvyšší úroveň sofistikovanosti a stylu.

 

Jaký sametový kousek si pořídíte právě Vy? Malá inspirace v galerii.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení