Tencel přírodní vlákno z eukalyptového dřeva

Vytvořeno25.03.2019

Říká vám něco Tencel? Pokud ne, nevadí. Pojďme si společně tento nový materiál trochu představit.

Tencel je přírodním materiálem z celulozových vláken, které se získávají z eukalyptového dřeva.

Co je eukalyptus a jak se z eukalyptu stane vlákno?

Eukalyptus je strom pocházející z Austrálie, kde tvoří většinu zelené populace. Kromě Austrálie eukalyptus najdeme i v Indonésii, Tasmánii a v dalších subtropických oblastech po celé planetě. Zpracování eukalyptu je plně ekologické bez použití jakýkoliv chemikálií a toxických přísad pro znečištění přírody.

Z eukalyptového dřeva musí být nejprve odstraněna kůra. Po odstranění kůry je dřevo rozsekáno na malé kousky, které se postupně rozváří na celulózu pomocí šetrných rozpouštědel. Vzniklá celulozová hmota je poté přes síto protlačena do vlažné vody, kde je mechanicky natahována a zbavována veškerých nechtěných chemikálií. Natahování celulózy probíhá mechanicky přes válečky do požadované tloušťky a poté je namotána na cívky.

Tencel a jeho vlastnosti?

Tencel díky své struktuře s uspořádání vláken získává na jedinečných vlastnostech, které mají až o 50% větší schopnost absorpce vody než klasické bavlněné vlákno. Tencel je velice příjemným vláknem, které na první dotek připomíná jemné samety, nebo pokožku těla. Svoji pevností se vyrovná chemicky zpracovanému polyesteru a v letních dnech nás ochladí jako přírodní len, nebo naopak zahřeje jako pravá ovčí vlna.

Tencel patří mezi splývavé materiály, které jsou lehké, vzdušné a unikátní svým jemným hedvábným vzhledem.

Jak se o Tencel starat?

Tencel patří mezi velice nenáročné materiály na údržbu, které je možné prát bez speciálních pracích prostředků. Pokud nepatříte mezi milovníky žehlení, oblečení z Tencelu bude právě vhodné pro vás. Oblečení ušité z tohoto přírodního celulozového materiálu není potřeba ani žehlit a stačí ho pouze pěkně pověsit a nechat uschnout.

Tencel a jeho využití:

Tencel je látkou tkanou v keprové vazbě, kterou si zamilují milovníci volné ležérní módy, zastánci klasických kousků v šatníku, nebo ti co milují sportovní módu. Tencel je doporučován pro lidé s kožní alergií. Tencel je vhodným materiálem na vzdušné letní a jarní šaty, sukně, tuniky, nebo kalhoty.

Letní kalhoty

Letní kalhoty jsou jedním z příkladů oděvů, kde tencel skutečně vyniká. Tento materiál je ideální pro letní měsíce, díky svému lehkému a prodyšnému charakteru, který je velmi příjemný na dotek a zajišťuje vysokou absorbci vlhkosti. Jako další oblíbené materiály pro tento druh oděvu se často využívají bavlna a džínovina. Bavlna je přirozeně prodyšná a pohodlná, zatímco džínovina je odolná a nabízí klasický vzhled.

Letní košile

Tencel je také skvělý materiál pro letní košile. Jeho hladká a měkká textura, spolu s dobrou schopností odvádět pot od těla, dělá z košil z tencelu ideální volbu pro horké letní dny. Bavlna je další častou volbou pro letní košile, díky své prodyšnosti a schopnosti pohlcovat pot.

Letní šaty

Letní šaty z tencelu jsou považovány za unikátní, protože tencel je měkký, lehký a prodyšný materiál, který je navíc velmi příjemný na kůži. Bavlna a hedvábí jsou dalšími oblíbenými materiály pro letní šaty. Bavlna je oblíbená pro svůj přirozeně měkký a prodyšný charakter, zatímco hedvábí je luxusní materiál, který dodává šatům elegantní a sofistikovaný vzhled.

Letní sukně

Tencel je také výjimečný materiál pro letní sukně. Díky své lehkosti a prodyšnosti je tencel ideální pro teplé letní dny. Bavlna a hedvábí jsou další oblíbené materiály pro letní sukně. Bavlna je oblíbená díky své prodyšnosti a komfortu, zatímco hedvábí je vysoce ceněné pro svůj luxusní vzhled a pocit.

 

Vlastnosti tencelu

VlastnostSlovní hodnoceníIntenzita (1-5)
Pocit na omak velmi hladký a měkký na dotek 5
Savost, absorbce vysoká schopnost absorbce vlhkosti 5
Pevnost v tahu vysoká pevnost v tahu, odolný proti prasknutí 5
Estetický dojem přírodní lesk a hladká textura 4
Barevná stálost udržuje barvu dobře, ale může vyblednout po opakovaném praní 3
Voděodolnost střední odolnost vůči vodě 3
Tvarová stálost, pružnost dobrá tvarová stálost a pružnost, ale může se deformovat při nesprávné péči 3

 

Kombinace Tencelu s dalšími materiály

Tencel je univerzální materiál, který se dokonale hodí pro kombinaci s mnoha různými tkaninami. Díky své jedinečné textuře a luxusnímu vzhledu se tencel může snadno kombinovat s materiály jako je bavlna, hedvábí, vlna, nebo polyester. Tencel se také dobře barví, což z něj dělá ideální volbu pro tvorbu barevných kombinací a vzorů.

Pokud jde o povrchové úpravy, tencel je dostatečně silný na to, aby odolal různým typům úprav, včetně potisku, barvení, nebo aplikace vzorů. Jeho hladký a lesklý povrch také umožňuje dobře vyniknout dalším detailům jako jsou například výšivky.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení