DIY Vánoční hůlky: krásné a originální dekorace

Vytvořeno08.11.2019

Pojďme si společně tento chaotický čas trochu užít, odreagovat se od všechních i nevšedních starostí a společně vytvořit malé kouzelné vánoční dekorace, které se mohou stát i malým dárkem.

Máme pro vás návod na ušití jednoduchých vánočních hůlek, které jsou ideální pro rodinné tvoření a vytváření originálních dekorací či dárků. Vánoční hůlky zvládnou i začátečníci a lze je vytvořit ve čtyřech variantách: jednoduchá hůlka pro začátečníky, složitější hůlka pro pokročilé, hůlka s kapsičkami a hůlka s přívěsky. Navíc se dozvíte tipy na originální využití zbytků látek, jako jsou ozdobné závěsy, aplikace, stužky, mašličky, zvonečky a kapsičky. Připravte se na vánoční atmosféru a vytvořte úžasné vánoční hůlky společně s rodinou!

Na vánoční hůlky budeme potřebovat:

vánoční bavlny – my jsme zvolili 5 látek různých barev a vzorů

jednobarevná bavlna

vatelínová drť

filc

nitě, jehly, špendlíky, stuhy a křídu

Postup:

  • papírovou šablonu obkreslíme na rub složené látky jak vidíte na obrázku

  • látku sešpendlíme, přidáme 0,5cm na švy a naznačíme si otvor pro otočení hůlky

  • vystřiženou hůlku sešijeme za 0,5cm

  • hůlku si v kulatých místech nastřihneme až ke švu, aby hůlka po otočení měla pěkný tvar

  • po nastříhání hůlku otočíme a vycpeme vatelínovou drtí

  • vatelín v hůlce porovnáme a nechaný otvor ručně zašijeme nití do barvy látky

  • hůlku máme hotovou a teď už ji stačí naaranžovat a vystavit

My jsme z ušitých vánočních hůlek vytvořili květinu, která neuvadá a nemusí se zalévat.

Z filcu jsme si vystřihli kolo podle velikosti vázy, do které jsme hůlky vložili a doladili větvičkami buksusu a podzimně zbarvenými listy mahonu.

Věříme, že vymyslíte další variace jak vánoční hůlky využít ve výzdobě a budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

Varianty vánočních hůlek

Jednoduchá varianta vánoční hůlky pro začátečníky

Tato varianta vánoční hůlky je jednoduchá a rychlá, vhodná pro začátečníky v šití. Hůlka má jednoduchý tvar a lze ji ozdobit základními materiály jako stuhy, zvonečky nebo malými aplikacemi. Vhodná je pro menší děti, které si rády hrají s měkkými hračkami, nebo jako dekorace pro domácnost.

Složitější varianta vánoční hůlky pro pokročilé švadlenky

Pro pokročilé švadlenky můžete ušít vánoční hůlku s více detaily a složitějším tvarem. Tato varianta může zahrnovat například více vrstev látky, komplikovanější aplikace nebo zdobení korálky a perly. Složitější vánoční hůlka je vhodná pro dospělé nebo starší děti jako dekorace nebo dárek, který bude vypadat skvěle na vánočním stromku nebo jako ozdoba na stěně.

Varianta vánoční hůlky s kapsičkami

Vánoční hůlka s kapsičkami je praktická varianta, která může sloužit jako originální úložný prostor pro drobnosti nebo jako vánoční dárek s překvapením. Kapsičky mohou být vyrobeny ve stejném stylu jako hůlka a lze je připevnit na různých místech hůlky. Tato varianta je vhodná pro děti i dospělé, kteří ocení praktickou stránku vánoční dekorace.

Varianta vánoční hůlky s přívěsky

Vánoční hůlka s přívěsky je dekorativní a stylová varianta, která přidává eleganci a originalitu klasické vánoční hůlce. Přívěsky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako jsou korálky, perly, tlačítka nebo malé ozdoby. Tato varianta je vhodná pro dospělé nebo starší děti, kteří hledají jedinečnou a sofistikovanou vánoční dekoraci.

Originální využití zbytků látek

Pojďme si představit několik nápadů, jak vylepšit a ozvláštnit vánoční hůlky pomocí zbytků látek, které máme doma. Tato vylepšení zvýší estetickou hodnotu a užitečnost hůlek, které pak můžeme využít i jako dekorace nebo malé dárky.

Ozdobné pruhy

Materiál:

Postup:

Ze zbytků látek si vystřihneme proužky o délce cca 20-25 cm a šířce 1-2 cm. Proužky pak přišijeme na vrchní část hůlky, přičemž můžeme vytvořit různé kombinace barev a vzorů. Ozdobné závěsy z pruhů dodají hůlce originalitu a zároveň ji lze zavěsit jako dekoraci.

Aplikace z látky

Materiál:

  • zbytky látek
  • nitě
  • jehly
  • špendlíky
  • křída

Postup:

Z látek si vystřihneme různé tvary, jako jsou hvězdy, srdce, kruhy nebo jiné motivy. Aplikace přichytíme špendlíky na hůlku a obkreslíme křídou. Následně je přišijeme na hůlku pomocí nití a jehel. Aplikace dodají hůlce jedinečný vzhled a zároveň vytvoří zajímavý reliéf.

Stužky a mašličky

Materiál:

  • zbytky látek
  • nitě
  • jehly
  • nůžky

Postup:

Ze zbytků látek si vystřihneme proužky o délce cca 30-35 cm a šířce 2-3 cm. Proužky přehneme na polovinu a přišijeme na vrchní část hůlky, čímž vytvoříme smyčku. Zbývající část proužku pak uvážeme do mašle, kterou přišijeme na smyčku. Stužky a mašličky dodají hůlce eleganci a zároveň ji lze zavěsit jako dekoraci.

Zvonečky

Materiál:

  • malé zvonečky
  • nitě
  • jehly

Postup:

Zvonečky přišijeme na různá místa hůlky, což vytvoří zvukový efekt při pohybu hůlky. Zvonečky přidají hůlce zábavný prvek a zvýší její atraktivitu.

Kapsičky a kapsáře

Materiál:

  • zbytky látek
  • nitě
  • jehly
  • suchý zip nebo malý knoflík s poutkem

Postup:

Ze zbytků látek si vystřihneme malé čtverce nebo obdélníky, které následně sešijeme na hůlku a vytvoříme kapsičku. Uprostřed kapsičky můžeme přidat suchý zip, zip s pojezdem, nebo malý knoflík s poutkem, aby se kapsička při naplnění neotevírala. Kapsičky a kapsáře zvýší praktickou hodnotu hůlky a zároveň ji ozvláštní.

Těmito jednoduchými a originálními nápady můžete zbytky látek využít pro vylepšení a ozvláštnění vánočních hůlek. Nejenže tak ušetříte materiál, ale také vytvoříte jedinečné a atraktivní vánoční dekorace nebo dárky pro své blízké.

Nápady na vánoční hůlky s různými materiály

  1. Bavlněná tkanina - je měkká, lehká a snadno šitelná. Vánoční hůlky z bavlny jsou vhodné pro děti jako měkké hračky, nebo jako dekorace pro domácnost. Lze je snadno ozdobit aplikacemi, mašličkami nebo poutky.

  2. Plátěná tkanina - je pevnější a odolnější než bavlna, což ji činí ideálním materiálem pro složitější varianty vánočních hůlek. Vánoční hůlky z plátna mohou obsahovat kapsičky nebo kapsáře, které slouží jako úložný prostor pro drobnosti.

  3. Kůže nebo koženková látka - přidá vánočním hůlkám luxusní a elegantní vzhled. Vhodné jsou pro dospělé nebo starší děti jako dekorace nebo dárek. Koženkové vánoční hůlky mohou mít přívěsky, korálky nebo perly pro sofistikovanější vzhled.

  4. Flanel nebo vlna - jsou teplé a měkké materiály, které dodají vánočním hůlkám útulný vzhled. Flanelové nebo vlněné hůlky jsou ideální pro zimní období a mohou být použity jako dekorace nebo jako součást vánočních ponožek na dárky.

  5. Hedvábí nebo polyester - jsou hladké a lesklé materiály, které přidají vánočním hůlkám elegantní a luxusní vzhled. Hedvábné nebo polyesterové hůlky mohou být zdobeny aplikacemi, korálky nebo perly pro sofistikovanější vzhled.

Vánoční hůlky mohou být ušity z různých materiálů, které ovlivňují jejich vzhled, texturu a účel. Nebojte se experimentovat s různými látkami a vytvořit originální dekorace.

Šité hůlky budou vypadat lépe, ale také nabídnou různé možnosti využití a funkce, které ocení jak děti, tak dospělí. Vánoční hůlky tak mohou sloužit jako dekorace, hračky, dárky nebo dokonce praktické úložné prvky pro drobnosti.

Nebojte se experimentovat s různými materiály, barvami a vzory, abyste vytvořili jedinečné vánoční hůlky, které budou přesně odpovídat vašemu vkusu a potřebám. Ať už si zvolíte jednoduchou nebo složitější variantu, vánoční hůlky jsou skvělým způsobem, jak přinést do vašeho domova atmosféru Vánoc a zároveň využít zbytky látek, které máte doma.

Vánoční hůlky jsou jednoduchým a zábavným projektem, který můžete vytvořit společně s rodinou. Můžete si vybrat z různých variant a stylů, aby hůlky odpovídaly vašemu vkusu a potřebám. Nezapomeňte vyzkoušet různé originální nápady pro vylepšení a ozvláštnění hůlek pomocí zbytků látek. Takto vytvořené vánoční hůlky budou skvělým doplňkem k vánoční výzdobě vašeho domova, nebo mohou sloužit jako malé dárky pro vaše blízké.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení