Druhy nití

Vytvořeno08.02.2015

Nit má v oděvním průmyslu svoje jisté místo, které ji nemůže jen tak někdo vzít. Sice máme spoustu nových technologii na spojování outdoorového oblečení, ale tím si tričko neušijete. Pomocí šicí nitě svůj nový kousek v šatníku můžeme sešít, ozdobit výšivkou nebo začistit okraje, aby se nám nevzhledně netřepily

Rozdělení šicích nití

Prvním dělením šicích nití je podle použité suroviny při její výrobě. U každé suroviny získává nit své specifické vlastnosti a použití. Mezi používané materiály pro výrobu nití patří bavlna, len, hedvábí a syntetická vlákna.

Bavlnářská nit

Vyrábí se z česaných přízí z dlouho-vlákenné bavlny. Nejčastěji používanou šicí nití je imitace šicího hedvábí. Takové nitě jsou lesklé a hladké. Používají se na šití svrchního oblečení a prádla. Dále se používá bavlněné vrchní šicí nitě z dvojnásobným skaním na šití pánských oděvů a přišívání knoflíků. Dříve tyto nitě byly používány z důvodu větší pevnosti ve švu.

Syntetické šicí nitě

Bavlněné šicí nitě pomalu ustupují a čím dál více se používají syntetické šicí nitě, které mají vyšší pevnost a jemnost. Takové nitě jsou mnohem více odolnější vůči oděru a jejich životnost je srovnatelná s životností látek. Pro výrobu syntetických nití; se používají polyamidová, ale nejčastěji polyesterová vlákna.

  • Polyamidová vlákna – používají se pro výrobu monofilové nitě, která je tvořena jedním vláknem. Barva těchto nití se přizpůsobuje barvě šité látky a vyrábějí se převážně průhledné. Pouze pro šití tmavých materiálů je možné takové nitě sehnat ve světle šedém odstínu.
  • Polyesterová vlákna – vyrábějí se převážně ze střiže, nebo hedvábí. Při spřádání získávají lepší jemnost, stejnoměrnost než bavlněné nitě, proto jsou mnohem lepší při šití na poloautomatech a šicích strojích s vysokou výkonností.

Jádrová šicí nit

Jádrové šicí nitě mají přednosti bavlněných i syntetických šicích nití. Jádro nitě je tvořeno polyesterovým hedvábím a pro vysokou pevnost je opředeno bavlnou, která chrání před vysokými teplotami při šití. Jádrové šicí nitě mají výborné vlastnosti při šití nejnáročnějšími technologiemi spojování látek.

Další skupinou pro rozdělení nití je dle jejich použití:

Stehovkanit, která je určena pouze pro pomocné šití. Její barva je vždy bílá z důvodů, aby neobarvila šitou látku při žehlení a napařování. Nejčastěji bývá z viskózové střiže, nebo bavlny

Vyšívací hedvábí – tato nit se používá při strojovém vyšívání

Dírkové hedvábí – jsou velice lesklé, z viskózového hedvábí na vyšívání dírek na svrchním oblečení

Lněné nitě – dnes se převážně používají pro zpevnění knoflíkových dírek, ale dříve byl jejich význam v ručním přišívání knoflíků.

V dnešní době se na nit vyvíjejí stále větší nároky, které musí splnovat. Mezi nejčastější požadavky na nit patří pevnost při šití, stejnoměrnost, pružnost a tažnost, odolnost vůči oděru, hladkost, odolnost vůči vyšším teplotám, ve volném stavu musí zůstat zkroucená a vytvářet smyčky.

 

 

 

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení