Koženky nejen na kabelky

Vytvořeno24.06.2019

Najít kabelku podle našich představ je nadlidský úkol. Jen si vezměte, kolik kritérii musí splňovat. Musí mít skvělý tvar, do kterého se nám vejde vše nezbytné podle potřeby a příležitosti. Musí být pevná, aby vydržela celodenní nápor a občas ještě zvládla domů odnést celý nákup. O barvě a počtu kapsiček ani nemluvím.

Není tedy lepší přestat hledat ideální kabelku a sednout k šicímu stroji a tu svoji si ušít podle vysněných přestav? Pokud si říkáte ano, pak vám nic nebrání v tom se do ní pustit.

U kabelky požadujeme hlavně pevnost, aby zvládla celodenní nápor, odpolední pískoviště a rychlý nákup. Koženka bude skvělým materiálem, který toto kritérium splňuje bez mrknutí oka. Právě koženka je pevným a odolným materiálem, který je z rubové strany zpevněn látkou pro lepší odolnost vůči odření. Koženky v různých barvách od klasické černé po jasně žlutou, růžovou nebo tyrkysovou k létu patří a psaníčko, kabelku, nebo i malé pouzdro do kabelky nám nesmí chybět. Koženky lze kombinovat s bavlněnými plátny, pevným kanafasem, bavlněnými kepry, nebo satény.

Jak šít koženku

Koženka je umělý materiál, který je zvláště oblíbený pro svůj luxusní vzhled a výdrž. Z hlediska šití přináší řadu specifických výzev, ale i příležitostí.

  • Volba jehly, nitě, šicího stroje

K šití koženky je důležitá volba správných nástrojů. Jehly musí být dostatečně ostré a silné, aby prošly materiálem, aniž by ho poškodily nebo se samy ohybaly. Doporučují se jehly pro koženku či univerzální jehly s velikostí 90/14 až 100/16.

Koženka je hladký materiál, který může klouzat, a proto je nezbytné použít kvalitní nitě, které nebudou sklouzávat. Nitě by měly být silné a odolné – ideální je polyesterová nit.

Pokud jde o šicí stroje, většina běžných domácích šicích strojů zvládne šít koženku, pokud jsou použity správné jehly a nitě. Teflonová patka na šicím stroji může usnadnit šití tím, že zabraňuje klouzání materiálu.

  • Zpracování materiálu: stříhání, šití, lepení

Stříhání koženky vyžaduje ostré nůžky a pečlivost. Jelikož díky od jehel zůstávají, je důležité šít přesně a opatrně. Při šití je také vhodné používat kancelářské sponky nebo lepicí pásku místo špendlíků, aby se zabránilo děrám v materiálu.

Lepení koženky je také možné, avšak je důležité použít speciální lepidlo pro tuto látku a následovat pokyny výrobce.

Údržba a zacházení s koženkou

Správná údržba koženky prodlužuje její životnost a zvyšuje její odolnost vůči poškození.

  • Praní: teplota, cyklus, prací prostředky

Koženka obecně nesnáší vysoké teploty, takže by měla být praná v chladné vodě. Nejlépe je koženkové věci prát ručně, pokud to je možné, aby se minimalizovalo riziko poškození. Pokud používáte pračku, doporučuje se používat speciální prací prostředky určené pro tento materiál.

  • Žehlení: teplota, pára, podložka

Žehlení koženky je potřeba provádět s velkou opatrností, jelikož materiál může snadno poškodit vysoká teplota. Pokud je žehlení nezbytné, používejte nízké teploty a vždy žehlete na rubové straně s použitím ochranné látky mezi žehličkou a koženkou. Páru by mělo být použito jen minimálně, protože voda může koženku poškodit.

  • Sušení: Sušák, sušička, venkovní prostředí

Sušení koženky by mělo probíhat přirozeně bez použití sušičky nebo jiných zdrojů tepla. Materiál by měl být položen rovnoměrně na sušák a nechat ho uschnout přirozeně. Sušení na přímém slunci nebo v blízkosti topení může způsobit praskání a ztrátu lesku materiálu.

Historie koženky: Od původu k současnosti

Umělá kůže, známá také jako koženka, má fascinující historii plnou inovací a technologických pokroků.

První náznaky výroby umělé kůže se objevují už v 19. století, kdy se začaly používat různé metody na výrobu náhražky kůže. To bylo způsobeno stále rostoucí poptávkou po kůži, kterou tradiční zdroje nedokázaly pokrýt. První verze koženky byly často vyrobeny z olejových pláten nebo jiných textilií potažených gumou či podobnými materiály.

Koženka nemá specifický geografický původ, protože vývoj a výroba tohoto materiálu se odvíjela v mnoha různých částech světa.

Vývoj koženky: technologický pokrok a módní trendy

V průběhu 20. století došlo k obrovskému technologickému pokroku ve výrobě umělé kůže. PVC (polyvinylchlorid) a později PU (polyuretan) se staly běžnými materiály pro výrobu koženky. Tyto materiály byly schopné napodobit vzhled a pocit skutečné kůže, aniž by bylo třeba používat zvířecí produkty.

Módní trendy také ovlivňovaly vývoj koženky. V 60. a 70. letech 20. století se koženka stala populárním materiálem pro módní oblečení, včetně bot, bund a doplňků.

Složení koženky: Co tvoří tuto unikátní látku?

Koženka je složitý materiál, který v sobě spojuje různé komponenty, aby nabídl realistickou alternativu kůže.

Struktura a vlastnosti: Vlákna, střih, gramáž

Koženka se vyrábí potažením textilní základny (často polyesterové tkaniny) vrstvou polyuretanu nebo PVC. Tato vrstva může být dále upravena, aby vypadala jako skutečná kůže, včetně vytvoření "zrnité" textury.

Výsledná gramáž koženky může být velmi variabilní v závislosti na požadovaném výsledném vzhledu a použití. Silnější a těžší koženka může být použita pro nábytek nebo jiné robustní aplikace, zatímco tenčí a lehčí verze se často používají v oděvním průmyslu.

Chemické složení: Barviva, povrchové úpravy, lepidla

Chemické složení koženky zahrnuje polymerovou vrstvu (nejčastěji PVC nebo PU) a textilní látku (často polyester).

Barviva použitá v kožence mohou být různá, v závislosti na požadované barvě a vzhledu. Povrchové úpravy se často používají k dosažení určitých vlastností, jako je odolnost proti vodě, odolnost proti poškrábání nebo určitá textura.

Lepidla, která spojují polymerovou vrstvu s textilní základnou, musí být dostatečně silná, aby odolala náročnému použití, ale zároveň nesmí negativně ovlivnit vzhled nebo pocit materiálu.

 

A proč zvolit barevnou koženku? Je veselá, originální, oživí během chvilky i fádní outfit a rozzáří váš den.

Dekorativní papír

Pokud milujete netradiční materiály na tašky všech velikostí a druhů sáhněte po něčem nevšedním co ohromí každého a bude se ptát - co je to za materiál a vy odpovíte papír. Ano, čtete dobře papír. Tento speciální syntetický materiál je možné prát v klasické pračce a šít na šicím stoji. Papír je vhodný na tašky, kabelky, peněženky, nebo pouzdra a nemusíte se bát - netrhá se.

Oděvní a dekorační korek

K netradičním materiálům jako je papír patří i korek, který známe většinou jako špunt od láhve s vínem. Korek už dlouho nepatří jenom na špunty k lahvím, na nástěnky, nebo podložky pod hrnce, ale nově už jako materiál na šití nevšedních a originálních tašek, kabelek, nebo peněženek. Zkombinujte korek s klasickým bavlněným plátnem, nebo lnem a vznikne doplněk, který vezmete sebou na letní párty, svatbu kamarádky, nebo do divadla na oblíbené představení. Více o korku se dozvíte z článku - Nový módní trendem je korek.

I kabelky mají svoji specifickou galanterii. Popruhy připevněné kovovými kolečky, nebo řetízky na ozdobné karabince a s jednoduchým magnetickým zapínáním pro pohodlné otevírání a zavírání kabelek. Veškeré maličkosti ke kabelkám naleznete v galanterii v sekci kovová galanterii pro kabelky.

Pokud se pustíte do kabelky, batůžku, tašky, nebo psaníčka pochlubte se nám a inspirujte svými výtvory i ostatní.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení