Látky z recyklovaných materiálů

Vytvořeno16.06.2020

Podpořme naši přírodu používáním látek z recyklovaných materiálů.

Recyklace je pojem, se kterým se setkáváme denně, a to v různých oblastech našeho života. Není čemu se divit. Od roku 1960 se množství dopadů zdvojnásobilo a znečištění planety dosáhlo život ohrožující úrovně.

Recyklace je jedním z řešení, jak zatočit s odpadky, ulevit přírodě od znečistění a prodloužit život již vyrobeným produktům, ať už jejich renovací nebo dalším zpracováním.

Pro výrobu látek je potřeba velké množství vody, chemikálií a fosilních paliv. Jak jste jistě zaznamenali z médií, textilní výroba (především v Asii) velmi zatěžuje životní prostředí. Z tohoto důvodu se lidé po celém světě začali zabývat výrobou látek z recyklovaných materiálů, které poznáte podle výrazného zeleného loga.

Exkluzivní dodavatel látek Terry mody také našel cestu, jak proměnit zbytky látek, staré, vyhozené oblečení a použité PET lahve k výrobě látek způsobem více šetrným k přírodě.

Jak celý proces probíhá?

Proces výroby ze starého oblečení začíná pečlivým tříděním na základě kvality látek. Méně kvalitní látky jsou použity na výrobu izolačního materiálu v automobilovém průmyslu nebo papíru. Kvalitní materiály jsou nastříhány na malé části, které jsou následně drceny a rozpuštěny. Rozpuštěné kousky jsou znovu spojeny do vláken, ze kterých vznikne nová recyklovaná látka.

Výroba látek z PET lahví probíhá podobným způsobem. PET lahve jsou rozdrceny na malé vločky, které se teplem rozpustí a pod velkým tlakem přeměněny na přízi.

Výrobou recyklovaných látek zabraňujeme nadměrnému plýtvání a také znečišťování vodních toků. Celý proces výroby je ekologický a šetrný k přírodě.

Výhody recyklovaných látek:

  • snížení emisí CO2 vypouštěných lokálně do ovzduší
  • nižší spotřeba energie při výrobě až o 33-53%
  • nižší spotřeba vody
  • možnost opětovné recyklace
  • šetrnost k přírodě

Veškeré recyklované látky splňují přísná nařízení o nezávadnosti, vysoké standardy kvality a mohou se pyšnit certifikátem Oeko-tex Standarrd 100, třídy 1.

Vědomí o omezených zdrojích naší planety a nutnosti jejich udržitelného využití vedou k rostoucímu využití recyklovaných materiálů v oděvním průmyslu. Úplet a teplákovina z recyklovaných materiálů jsou dokonalým příkladem toho, jak může být móda a ekologie spojeny dohromady.

Úplet a teplákovina z recyklovaných materiálů jsou produkt udržitelné módy. Tyto materiály jsou vyráběny z recyklovaných vláken, což snižuje zatížení přírodních zdrojů a zároveň umožňuje opětovné využití odpadu.

Recyklace materiálů pro výrobu těchto látek má menší dopad na životní prostředí než výroba nových vláken. Snížené využití vody, energie a chemikálií při recyklaci přispívá k omezení znečištění a globálního oteplování.

Etika a sociální odpovědnost při výrobě

Výroba úpletu a teplákoviny z recyklovaných materiálů je nejen ekologicky příznivá, ale také reflektuje rostoucí důraz na etiku a sociální odpovědnost v oděvním průmyslu.

Výroba těchto materiálů probíhá za podmínek, které respektují práva a zdraví pracovníků. Zastáváme principy fair trade a dbáme na to, aby byly dodržovány všechny normy pracovních podmínek. Výrobci těchto materiálů se zavazují k etickému zacházení se svými zaměstnanci a dodržování sociálních standardů.

Jako součást našeho závazku k etice a sociální odpovědnosti, úplet a teplákovina z recyklovaných materiálů jsou také cruelty-free, což znamená, že ve žádné fázi jejich výroby nebyla provedena žádná krutost vůči zvířat

Jaké látky u nás z recyklovaných materiálů naleznete

V kategorii recyklované látky naleznete kolekci úpletů, teplákovin French Terry, počesaných teplákovin s příjemným vlasem z rubové strany a nápletů do kombinace.

Recyklované látky již patří mezi módní artikly, které na první pohled nerozeznáme od dobře známých klasických látek.

Jak šít a starat se o recyklované materiály

Úplet a teplákovina z recyklovaných materiálů jsou stále oblíbenějšími látkami v textilním průmyslu. S jejich rostoucí popularitou se objevuje potřeba seznámit se s jejich specifickými vlastnostmi a technikami zpracování.

  • Co je potřeba k šití recyklovaných materiálů

Při šití z úpletu i teplákoviny z recyklovaných materiálů je nezbytné volit správné nástroje. Výběr jehly je klíčový. Nejvhodnější jsou obecně jehly pro stretch látky, jelikož dokáží procházet pružným materiálem bez poškození.

Stejně tak nitě by měly být pružné a odolné. Polyesterové nitě jsou výbornou volbou pro šití těchto druhů látek. Co se týče šicích strojů, doporučujeme modely s možností nastavení overlocku, který dokáže efektivně ošetřit okraje látky a předejde tak jejímu třepení, ale u úpletů a teplákovin se toho bát nemusíte.

  • Jak stříhat a šít recyklovaný materiál

Úplet a teplákovina jsou pružné materiály, které se při stříhání mohou deformovat. Proto je důležité při stříhání použít speciální podložku a nožnice pro látky, aby byl řez přesný a čistý.

Při šití je pak potřeba respektovat směr úpletu a teplákoviny, aby nedošlo k deformaci hotového výrobku. Lepení těchto látek se obecně nedoporučuje, jelikož může narušit jejich pružnost a měkkost.

  • Jak správně prát úplet a teplákovinu

Úplet a teplákovina z recyklovaných materiálů jsou poměrně odolné látky, které lze prát v běžné pračce. Vhodná teplota praní je kolem 30-40 stupňů. Prací prostředky by měly být bez agresivních chemikálií, jelikož mohou poškodit strukturu těchto recyklovaných materiálů. Pro udržení pružnosti a tvarové stálosti doporučujeme prát tyto látky na jemném cyklu.

  • Jak žehlit recyklované materiály

Žehlení úpletu a teplákoviny z recyklovaných materiálů vyžaduje jistou opatrnost. Příliš vysoká teplota nebo přímý kontakt žehličky s těmito materiály může způsobit jejich poškození. Doporučujeme používat středně nízkou teplotu a látku vždy žehlit přes tenkou bavlněnou tkaninu, která bude sloužit jako ochranná vrstva. 

  • Jak sušit recyklované materiály

Po praní je důležité úplet a teplákovinu správně usušit. Obecně platí, že tyto materiály by neměly být sušeny v sušičce, jelikož vysoká teplota a intenzivní mechanické působení mohou poškodit strukturu látky. Nejlepší je sušení na sušáku nebo na volném vzduchu, kde látka přirozeně vyschne.

 

 

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení