Strečový len nesmíš přehlédnout

Vytvořeno03.04.2019

Historie lnu sahá až do starověkého Egypta, kdy se z obyčejné rostliny stala nedílná součást všech tkanin na oblečení. V průběhu staletí se z tenké neforemné a kousavé látky vyvinula látka příjemná, po které rádi sáhneme již při prvních jarních slunečních paprscích.

V dnešním článku o materiálech si přiblížíme len s elastickými vlákny, který má nespočet výhod oproti klasickému 100% lnu.

Jak poznat strečový len a jaké je jeho složení

Len je přírodním vláknem obsahujícím 28% celulózy, pektiny, vosky a pod mikroskopem ho poznáte na první pohled. Jeho vzhled připomíná stébla trávy s kolínky a pokud doma mikroskop nevlastníte, stačí si udělat spalovací zkoušku, která ho díky svému charakteristickému zápachu po hořícím papíru a tmavě šedém popelu, okamžitě prozradí.

Strečový len obsahuje ve svém složení viskózová a bavlněná vlákna, které mu dodávají na příjemném a měkkém omaku, kterému nebrání ani charakteristická lněná vazba se zesílenými nitěmi. Jako poslední čtvrté složení strečového lnu jsou elastická vlákna, která z nepohodlného a nepoddajného materiálu vykouzlí látku příjemnou při nošení co se přizpůsobí pohybu těla.

Strečový len kromě toho, že je příjemný na omak se řadí i mezi materiály prodyšné a vhodné na letní vzdušné oblečení, které je odolné vůči bakteriím a tedy vhodné i pro alergiky.

VlastnostPopis vlastnostiIntenzita (1-5)
Savost, absorbce vysoká savost a absorbce 5
Estetický dojem přitažlivý, rustikální vzhled 4
Barevná stálost dobrá barevná stálost 4
Tvarová stálost, pružnost střední tvarová stálost, vysoká pružnost díky přidání elastanu 4
Pevnost v tahu dobrá pevnost v tahu 4
Pocit na omak docela hladký a měkký na dotek 3
Odolnost vůči opotřebení střední odolnost vůči opotřebení 3
Hmotnost a hustota střední hmotnost a hustota 3

Jak se strečový len šije a jak s ním pracovat

Strečový len je výjimečný materiál, který se vyznačuje kombinací přírodního lnu a pružnosti syntetických vláken. Tento jedinečný mix vytváří látku, která je nejen krásná na pohled, ale také velmi praktická při šití různých druhů oděvů.

Co použít za šicí pomůcky

Při šití strečového lnu je důležité vybrat správné nástroje. Nitě by měly být silné a odolné, aby vydržely pružnost materiálu. Jehly by měly být dostatečně ostré a tenké, aby mohly snadno procházet tkaninou, aniž by ji poškodily. Šicí stroje je dobré nastavit na delší steh, aby nedošlo k poškození lnu.

Jak pracovat se strečovým lnem

Stříhání strečového lnu vyžaduje pečlivost, protože materiál může být kluzký. Je důležité používat ostré nůžky a stříhat podél nití, aby byl konečný produkt rovný a pěkný. Při šití je důležité používat stehy, které jsou dostatečně pružné, aby vydržely natáhnutí lnu. Lepení není obvykle doporučeno, protože může způsobit poškození a zkreslení tkaniny.

Jak udržovat strečový len

Údržba strečového lnu je relativně snadná, ale je důležité dodržovat některé základní pokyny, aby materiál zůstal v dobrém stavu.

  • Praní strečového lnu

Praní strečového lnu by mělo být prováděno na nízké teplotě a jemném cyklu, aby se předešlo poškození vláken. Je důležité používat jemné prací prostředky, které jsou určené pro prádlo z přírodních materiálů.

  • Žehlení strečového lnu

Žehlení strečového lnu by mělo být prováděno na střední teplotě a s použitím páry. Je důležité používat podložku, aby se zabránilo přímému kontaktu žehličky s tkaninou, což by mohlo způsobit poškození.

  • Sušení strečového lnu

Při sušení strečového lnu je doporučeno sušit ho na sušáku nebo ještě lépe, v přírodním venkovním prostředí. Použití sušičky by mělo být omezené a pokud je to nutné, mělo by být nastaveno na nízkou teplotu.

Co musí splňovat výroba strečového lnu

Jak strečový len, tak i jeho výrobní procesy musí splňovat řadu norem a certifikací, které zajišťují kvalitu a bezpečnost pro koncového uživatele. Tyto normy zahrnují testy pevnosti, odolnosti a pružnosti materiálu. Certifikace jako Oeko-Tex nebo GOTS mohou zaručit, že výroba je ekologická a sociálně odpovědná. Co se týče ekologického dopadu, přírodní charakter lnu znamená, že má mnohem menší dopad na životní prostředí než mnoho jiných textilních materiálů.

Co ušít ze strečového lnu

Jeho unikátní vlastnosti, jako je lehkost, prodyšnost a příjemný pocit na kůži, činí z lnu ideální materiál pro letní oblečení. Díky těmto vlastnostem je len oblíbený nejen pro letní kalhoty, košile, šaty, sukně a vesty, ale také pro další letní oděvy.

Letní kalhoty ze strečového lnu

Strečový len se pro letní kalhoty používá kvůli své lehkosti, prodyšnosti a příjemnému pocitu na kůži. Kromě lnu jsou pro výrobu letních kalhot oblíbené také bavlna a džínovina. Bavlna je oblíbená pro svoji savost a schopnost udržovat chlad, zatímco džínovina poskytuje odolnost a trvanlivost, ale zároveň může být v horkých letních dnech hůře prodyšná.

Letní košile ze strečového lnu

Letní košile ze strečového lnu jsou ideální pro horké letní dny díky své lehkosti a prodyšnosti. Dalšími oblíbenými materiály pro letní košile jsou bavlna a polyester. Bavlna je oblíbená pro svou schopnost absorbovat vlhkost a udržovat tělo chladným, zatímco polyester je oblíbený pro svoji odolnost proti vráskání a snadnou údržbu.

Letní šaty ze strečového lnu

Letní šaty ze strečového lnu jsou oblíbené pro jejich lehkost a elegantní padnutí. Kromě lnu se pro výrobu letních šatů často používají i bavlna a hedvábí. Bavlna je oblíbená pro svou prodyšnost a savost, zatímco hedvábí poskytuje luxusní vzhled a pocit na kůži.

Letní sukně ze strečového lnu

Letní sukně ze strečového lnu jsou oblíbené pro svůj lehký a vzdušný pocit. Bavlna a hedvábí jsou dalšími oblíbenými materiály pro letní sukně. Bavlna je oblíbená pro svou schopnost udržovat tělo chladným a savost, zatímco hedvábí dodává sukním luxusní vzhled a pocit.

V horkých letních dnech si bez chladného a savého strečového lnu už nedokážeme představit vyrazit ven s kamarádkou na kafe, s přítelem na večeři nebo do práce. Kdy jindy si na sebe obléci volné kalhoty, lehké a vzdušné šaty nebo klidně i dlouhé sukně a ležérní sáčka.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení